Germania | Noul lider al CDU și premierul Bavariei, concurenți în cursa pentru funcția de cancelar federal

  • 18 Ianuarie 2021 13:52
Germania | Noul lider al CDU și premierul Bavariei, concurenți în cursa pentru funcția de cancelar federal

Armin Laschet, noul lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) din Germania, mai trebuie încă să-i convingă pe alegători că va fi o soluție mai bună decât premierul Bavariei, Markus Soeder, pentru a-i succeda cancelarului federal Angela Merkel după alegerile din septembrie, arată luni un sondaj de opinie, informează Reuters, citat de Agerpres.

Centristul Laschet s-a descris sâmbătă drept o persoană care va vindeca divizările în rândurile CDU, după ce delegați ai partidului l-au ales să conducă Uniunea, plasându-l pe prima poziție în ceea ce privește probabilitatea de a-i succeda Angelei Merkel în funcția de cancelar federal.

Totuși, 36% dintre alegători ar prefera să-l vadă pe Soeder cancelar al alianței conservatoare a Angelei Merkel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Forsa pentru postul RTL/ntv, după votul de sâmbătă, pe un eșantion de 2.000 de alegători. Laschet se situează pe locul doi în acest sondaj, cu 21%.

Soeder conduce Uniunea Creștin-Socială (CSU), partidul-soră bavarez al CDU. Împreună ei formează "Uniunea" conservatoare. De obicei - dar nu mereu - candidatul alianței pentru funcția de cancelar provine din rândurile CDU.

Uniunea a înaintat de două ori un candidat din partea CSU, însă ambii au pierdut. Dar marja de 521 de voturi contra 466 în ceea ce privește victoria lui Laschet pentru președinția CDU în fața conservatorului Frioedrich Merz arată dificultățile cu care se va confrunta Laschet în a unifica alianța.

În pofida celor patru victorii înregistrate de Merkel în alegerile federale, Uniunea nu s-a simțit niciodată foarte confortabil cu orientarea centristă impusă de actualul cancelar.

"Pentru CDU, votul strâns arată că tensiunile din interiorul partidului cu privire la direcția sa fundamentală vor continua", potrivit analistului Greg Fuzesi de la JP Morgan. "O bună parte din partid vrea în mod clar să se facă un viraj în direcția conservatoare", a adăugat analistul.

Soeder, în vârstă de 54 de ani, a virat dinspre dreapta spre centrul moderat al eșichierului politic. În legătură cu ambițiile sale politice, el se preface a fi modest: "Locul meu este în Bavaria", îi place lui să spună.

Cu toate acestea, Soeder a afirmat că CDU și CSU vor decide împreună cine să candideze pentru funcția de cancelar și a îndemnat Uniunea să decidă asupra candidatului său doar după alegerile de land ce vor avea loc la mijlocul lui martie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău