Germania își accelerează planurile vizând reducerea dependenței de gazele rusești

  • 27 Februarie 2022 14:59
Germania își accelerează planurile vizând reducerea dependenței de gazele rusești

Germania își va pune în practică planurile care vizează construirea a două noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (LNG) și, de asemenea, își va majora rezervele de gaze naturale pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, în contextul invaziei Ucrainei, a declarat duminică Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, transmite Reuters.

"Vom face mai mult pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie a țării noastre", le-a spus cancelarul Olaf Scholz parlamentarilor reuniți într-o sesiune extraordinară a Bundestagului dedicată crizei din Ucraina. "Trebuie să ne modificăm politicile pentru a răspunde la dependența noastră de importurile provenite de la un singur furnizor de energie", a adăugat Olaf Scholz, scrie Agerpres.

Germania este presată de mai mult timp de alte state din Occident pentru a deveni mai puțin dependentă de gazele rusești, însă planurile Berlinului de a închide toate centralele nucleare, până în 2024, și toate termocentralele pe cărbune, până în 2030, au restrâns foarte mult opțiunile disponibile.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale rusești în Germania, tot ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina.

"Evenimentele din ultimele zile ne-au arătat că o politică energetică responsabilă și orientată spre viitor este decisivă nu doar pentru economia și mediul nostru. Este decisivă și pentru securitatea noastră", a subliniat duminică Olaf Scholz. Cu cât mai repede Germania își poate extinde capacitățile de generare a energiei regenerabile cu atât mai bine, a mai spus cancelarul german.

În plus, Germania își va majora capacitățile de stocare de gaze naturale cu două miliarde de metri cubi via opțiuni pe termen lung și va cumpăra cantități suplimentare de gaze naturale de pe piețele mondiale în cadrul unor acțiuni coordonate cu Uniunea Europeană, a anunțat Olaf Scholz.

Germania are capacități subterane de depozitare de gaze naturale cu un volum total de 24 de miliarde metri cubi însă în prezent acestea sunt la un grad de umplere de 30%, potrivit datelor asociației Gas Infrastructure Europe.

Olaf Scholz a mai anunțat duminică faptul că Germania va construi rapid două terminale pentru gaze lichefiate la Brunsbuettel și Wilhelmshaven. Cancelarul german și-a exprimat sprijinul pentru construirea de terminale de gaze lichefiate încă de pe vremea când era ministru al Finanțelor în precedentul Guvern, însă până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău