Germania deblochează 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei printr-o excepție constituțională

  • 30 Mai 2022 10:57
Germania deblochează 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei printr-o excepție constituțională

Guvernul și opoziția conservatoare din Germania au ajuns duminică seară la un acord pentru a încălca regulile bugetare ale constituției naționale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în fața amenințării ruse, notează AFP, citat de Agerpres.

Un compromis în acest sens a fost înregistrat după negocieri dificile care au durat câteva săptămâni între partidele coaliției – social-democrați, ecologiști și liberali – și familia politică conservatoare a fostului cancelar Angela Merkel, au indicat pentru AFP reprezentanți ai acestor mișcări.

Acordul va face posibilă îndeplinirea promisiunii făcute de cancelarul Olaf Scholz la sfârșitul lunii februarie după declanșarea ofensivei ruse în Ucraina: deblocarea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei țării  în următorii câțiva ani și dotarea Bundeswehr-ului cu echipamente moderne.

Berlinul va putea, în același timp, să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB-ul național. Acest obiectiv va fi atins „în medie pe mai mulți ani”, potrivit textului acordului obținut de AFP.

Fondul excepțional va fi finanțat prin datorii suplimentare, iar pentru asta a fost nevoie de ocolirea regulilor înscrise în constituția națională, numite „frână îndatorării”, care limitează strict posibilitatea de deficit bugetar.

Cele 100 de miliarde de euro vor fi vărsate într-un „fond special”, în afara bugetului național. Deblocarea celor 100 de miliarde de euro pentru armata națională constituie o reviriment major pentru Germania care în ultimii ani a tărăgănat respectarea angajamentelor Alianței Nord-Atlantice în acest domeniu, atrăgându-și în mod regulat criticile Statelor Unite.

Germania a anunțat în 2021 un buget anual de 53,03 miliarde de euro  pentru apărare, în creștere cu 3,2% față de anul precedent (51,4 miliarde). 

Cu toate acestea, această cifră reprezintă 1,57% din PIB-ul Germaniei, cu mult sub obiectivul NATO de 2%, fapt pentru care Berlinul a fost criticat ani la rândul de aliații din NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău