Germania a comandat sute de milioane de comprimate de iod, în caz de accident nuclear

  • 23 August 2019 18:17
Germania a comandat sute de milioane de comprimate de iod, în caz de accident nuclear

Germania a comandat sute de milioane de comprimate de iod, a căror ingestie este menită să protejeze tiroida împotriva efectelor iodului radioactiv emis în timpul unui accident nuclear grav, care s-ar putea produce îndeosebi în țările vecine.

Până în 2022, Berlinul dorește să-și închidă toate centralele nucleare.

Germania achiziționat 190 de milioane de comprimate de iod pentru cazul în care are loc un accident nuclear grav, a confirmat joi Oficiul Federal pentru Protecție împotriva Radiațiilor. Numărul tabletelor, utilizate ca măsură de prevenire a cancerului tiroidian în astfel de situații, depășește de patru ori stocul curent.

Autoritățile reacționează astfel la recomandările exprimate de comisia pentru protecția împotriva radiațiilor după dezastrul reactorului de la Fukushima, a afirmat radiologul Wolfgang Müller, la acea vreme președinte al comisiei.

După cum a explicat ieri un purtător de cuvânt al Oficiului Federal pentru Protecția împotriva Radiațiilor, până acum tabletele de iod erau rezervate oamenilor care locuiesc la mai puțin de 20 de kilometri distanță de o centrală nucleară.

În viitor, ele vor fi administrate întregii populații locuind pe o rază de 100 de kilometri, dar și la nivel federal femeilor însărcinate, copiilor și adolescenților.

Wolfgang Müller consideră că măsura este importantă și corectă, precizând că îngrijorările nu sunt produse de reactoarele germane.

Ar putea exista accidente mai mici în timpul dezafectării centralelor nucleare, dar acestea nu ar produce radiații la scară largă, spune el.

Mult mai însemnate sunt riscurile la centralele nucleare de la graniță. Gândiți-vă la Belgia, Franța, Elveția, Republica Cehă sau chiar Suedia. Dacă se întâmplă ceva, trebuie să protejăm populația germană, a mai afirmat specialistul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău