George Pohilă, martor la atacurile teritoriste din 11 septembrie 2001 din SUA: „Am văzut fum. Am întrebat pe acolo ce e, toată lumea zice un avion a lovit una din clădiri” (AUDIO)

  • 11 Septembrie 2019 13:44
0%
00:00:00
00:00:00

Statele Unite comemorează, astăzi, victimele atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Aproape 3000 de persoane au fost ucise după ce 19 teroriști ai rețelei Al Qaida au deturnat 4 avioane de pasageri. Două dintre acestea au lovit cele două Turnuri Gemene din New York, al treilea - sediul Pentagonului iar cel de-al patrulea s-a prăbușit în urma unei revolte a pasagerilor care au încercat să ia aparatul de sub controlul teroriștilor.

Unul dintre martorii atacului din New York, George Pohilă, povestește într-un interviu pentru Radio Chișinău cum s-au prăbușit cele două clădiri gemene pe 11 septembrie:

Ieșeam din metrou, pre Broadway, în capătul insulei Manhattan, spre ocean. În stânga era primăria și o altă clădire în care lucram eu și în dreapta – astea gemene. Am văzut fum. Am întrebat pe acolo ce e, toată lumea zice un avion a lovit una din clădiri. Cu vreo două luni în urmă, Empire State Building a fost lovită de un avion mic cu elice, dar n-a pățit clădirea nimic, a pățit avionul. Zic, hai s-o iau pe acolo, în loc s-o iau  spre stânga, am luat-o spre dreapta. Când am ajuns la vreo 200 de metri de clădire, l-am văzut pe al doilea cum venea, jos, în viteză mare, bum! Direct în a doua clădire. A, zic, ăsta nu e mai e accident, e deliberat făcut. De acolo m-am dus la serviciu, toți erau în jurul unui radio să vedem ce se întâmplă.  Peste vreo două ore s-au prăbușit clădirile”, a afirmat George Poilă.

Atacurile au dus la declanșarea așa-numitului război global împotriva terorismului, a cărui primă etapă a fost invadarea Afghanistanului, unde extremiștii talibani îi oferiseră adăpost liderului rețelei Al Qaida, Osama bin Laden. Acesta a reușit să scape, atunci, de forțele americane și a fost ucis doar 10 ani mai târziu, într-un raid în Pakistan.

Războiul din Afghanistan continuă și astăzi și chiar în această dimineață o rachetă a lovit, la Kabul, sediul Ministerului apărării, aflat în apropierea ambasadei Statelor Unite, după cum transmite AFP.

CITIȚI ȘI: OAMENII CETĂȚII/ George Pohilă: De când am început să înțeleg ce e lumea, a murit comunismul pentru mine (AUDIO)

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău