George Damian/MoldNova | „R.Moldova este o mască pentru baza militară rusă de la Nistru. Distanța dintre Chișinău și primul soldat rus înarmat este de circa 50 km și nu există nici un obstacol pe drum” (Revista presei)

  • 05 Decembrie 2019 09:36
George Damian/MoldNova | „R.Moldova este o mască pentru baza militară rusă de la Nistru. Distanța dintre Chișinău și primul soldat rus înarmat este de circa 50 km și nu există nici un obstacol pe drum” (Revista presei)

Revista presei - 5 decembrie 2019.

Adevărul notează că fostul premier Vlad Filat a respins toate afirmațiile lansate în spațiul public că în spatele eliberării sale ar sta Igor Dodon sau Maia Sandu. Ex-premierul a declarat că eliberarea sa condiționată din închisoare s-a bazat doar pe prevederile legilor în vigoare și că decizia instanței nu a fost influențată politic. (..) Vlad Filat a reiterat că a fost reținut și condamnat în rezultatul unei comenzi politice. Vlad Filat a dat de înțeles că nu va părăsi țara: „Nu sunt un laș”, a declarata acesta.

Ziarul Național îl citează pe directorul Departamentului justiție și drepturile omului al Fundației Soros Moldova, Victor Munteanu, care se referă la speculațiile legate de eliberare condiționată a fostului premier. ”Vlad Filat trebuia eliberat, pentru că fiecare moment al detenției sale a fost ilegal, indiferent ce credem sau nu despre vinovăția lui. Argumentez: Vlad Filat a fost reținut, arestat, condamnat, deținut și tratat în detenție după cum a ordonat Plahotniuc și alți actori politici. (…) Eu nu știu dacă Filat e vinovat sau nu! Asta trebuia să spună justiția independentă nu instrumentul de „razborkă” aplicat în cazul lui. (…) Adevărații regizori ai furtului miliardului sunt la libertate, fac afaceri în continuare, fac politică, dețin funcții publice. Nouă ne este servită în continuare telenovela cu Filat. Republica Moldova a intrat într-un proces de sabotaj organizat a proceselor de integrare europeană în tandem cu procesul de dezintegrare ghidată. Prima și cea mai evidentă dovadă este insistența pe construirea aeroporturilor internaționale. Instituții de forță au intrat pe mâna unor oameni care au misiune clară, evidentă și contrară intereselor acestei țări și acestui popor”, subliniază Victor Munteanu.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă citiți cronologia faptelor care au precedat eliberarea lui Vlad Filat și oamenii care au fost implicați în acest proces. Publicația scrie și despre culisele blocajului din justiție, despre lecția americană de justiție. ZdG publică și un interviu cu profesorul universitar și chirurgul Gheorghe Ghidirim, despre mita din sistem, reforme, salariul și condițiile de muncă ale medicilor.

Eliberarea neașteptată a lui Vlad Filat a eclipsat dintr-odată tot ce se întîmpla în arena politică moldovenească, subliniază Iulian Ciocan în tableta sa pentru Europa Liberă. Un eveniment care în mod normal nu ar fi trebuit prea tare băgat în seamă a generat multe emoții, a bulversat nițel fauna politică din Republica Moldova. Însuși președintele Igor Dodon a declarat că eliberarea lui Filat „poate fi explicată prin unele acțiuni ale fostului guvern” (…). Și fosta prim-ministră Maia Sandu a spus că acuzațiile la adresa echipei sale „sunt aberante, iar complicitatea Penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, este o făcătură grosolană”, amintește autorul.

Jurnalistul George Damian răspunde pe portalul MoldNova.eu la întrebarea ”Ce este Republica Moldova?”. ”Toți cei care vorbesc despre Republica Moldova ar trebui să înțeleagă o afirmație simplă: distanța dintre Chișinău și primul soldat rus înarmat este de circa 50 km și nu există nici un obstacol pe drum. Toți experții, politicienii și jurnaliștii de la București, Bruxelles și aiurea ar trebui să înțeleagă acest fapt simplu și clar. Soldații ruși înarmați și aflați în misiune de luptă se găsesc la 50 de km de Chișinău și nimic nu îi poate împiedica să ocupe capitala Republicii Moldova. (…) Republica Moldova este o mască pentru baza militară rusă de la Nistru. Asta a fost teritoriul dintre Prut și Nistru în ultimii 200 de ani, hinterlandul unui castru ce a găzduit o legiune rusească, un tampon, o zonă de siguranță pentru forța militară de la Nistru cu direcția de acțiune către gurile Dunării”, subliniază autorul.

Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr ar trebui să fuzioneze, iar această variantă este susținută inclusiv de către Partidul Popular European (PPE), susține fostul președinte al României, Traian Băsescu, scrie Cotidianul. Fostul președinte al României, care este europarlamentar membru PPE, a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că, „la un moment dat, dacă maturitatea îi va împinge către această soluție”, cele două partide „probabil vor fuziona”. „Ar fi foarte mult ajutați de popularii europeni. Maia Sandu este populară, alianța ACUM este parte a Partidului Popular”, a mai spus Băsescu.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a recunoscut, la TV8, că nu i-a invitat pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la consultările publice cu privire la modificările legii CSM-ului. „Am uitat”, acesta a fost răspunsul lui Fadei Nagacevschi, după ce a fost întrebat de fosta ministră a Justiției Olesea Stamate de ce nu i-a invitat pe membrii CSM la consultările publice. „Sincer, nu am atras atenția că în lista instituțiilor care urmează a fi invitate nu se regăsea CSM-ul. Asta nu presupune că membrii Consiliului nu au putut participa la activitățile grupului de lucru”, a spus ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău