Generalul Philip Breedlove: Republica Moldova poate conta pe sprijinul SUA și NATO

  • 24 Martie 2016 18:54
Generalul Philip Breedlove: Republica Moldova poate conta pe sprijinul SUA și NATO

Comandantul Suprem al Forțelor NATO în Europa, Generalul Philip Breedlove, se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova.

El s-a întâlnit joi, 24 martie, cu președintele Nicolae Timofti și cu ministrul Apărării, Anatol Șalaru. Președintele Nicolae Timofti a apreciat sprijinul continuu oferit de Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică, în vederea consolidării capacității de apărare a Republicii Moldova. De asemenea, șeful statului s-a pronunțat pentru impulsionarea și eficientizarea cooperării dintre Republica Moldova, Statele Unite și  NATO pe diferite dimensiuni, inclusiv prin posibilitatea deschiderii la Chișinău a unui oficiu de legătură al Alianței.

Generalul Breedlove a declarat în cadrul unei întrevederii cu Anatol Șalaru că Republica Moldova  este un partener de încredere și poate conta pe sprijinul SUA și NATO în realizarea obiectivelor pe care și le-a stabilit.El aadăugat că SUA vor continua să sprijine Republica Moldova și Armata Națională prin proiecte a căror finalitate să fie o armată bine-pregătită, instruită la standarde internaționale.

Oficialul va vizita Centrul național de instruire militară de la Bulboaca, acolo unde cu susținerea financiară a SUA au loc lucrări de renovare pentru crearea unor facilități moderne de instruire. Vizita Comandantului Suprem al Forțelor Aliate în Europa, face parte dintr-un  turneu regional, care a inclus, de asemenea, o vizită în Georgia.

Relațiile Republicii Moldova cu NATO au început la scurt timp după proclamarea independenței, astfel că deja în 1992 țara aderă la Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic, iar în 1994 la Parteneriatul pentru Pace. În 2006 Republica Moldova aprobă primul său Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) împreună cu NATO. În 2008 a avut loc prima și ultima vizită la Chișinău a unui secretar general al NATO. Relațiile cu NATO se amplifică după anul 2009, când au loc mai multe vizite ale oficialilor moldoveni la Cartierul General al NATO. În aprilie 2015 a avut loc prima vizită în Republica Moldova a unui general NATO - Adjunctul comandantului militar NATO în Europa Adrian Bradshaw.

Mai mulți politicieni și experți consideră că aderarea Republicii Moldova la NATO ar fi cea mai bună soluție pentru asigurarea securității statului. Totuși, potrivit sondajelor, doar aproximativ 20% din populație ar vota pentru aderarea la NATO, iar aproximativ jumătate s-ar opune. Peste 50% dintre cetățeni consideră că cea mai bună soluție pentru asigurarea securitățiițării este neutralitatea. Analiștii cred însă că opinia oamenilor este influențată puternic de propaganda rusească, iar aceasta s-ar putea schimba dacă subiectul apropierii Republicii Moldova de NATO ar fi discutat mai intens și în altă cheie decât la televiziunile rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău