Generalul american Ben Hodges, despre o nouă „cortină de fier”: Țări ca R.Moldova, Georgia, Ucraina consideră că Rusia își poate permite ceea ce nu-și permite în raport cu statele NATO

  • 27 Martie 2019 13:10
Generalul american Ben Hodges, despre o nouă „cortină de fier”: Țări ca R.Moldova, Georgia, Ucraina consideră că Rusia își poate permite ceea ce nu-și permite în raport cu statele NATO

Ben Hodges, fostul comandant al forțelor SUA în Europa (USAREUR), care lucrează în prezent pentru Center for European Policy Analysis, a avertizat că marina rusă ar putea bloca orașul-port Odesa din sudul Ucrainei în cazul unui conflict cu NATO sau cu țările partenere, informează miercuri agenția de presă ucraineană Unian.

'Pentru ca NATO și țările noastre partenere, cum ar fi Ucraina și Georgia, să poată contracara ceea ce face Rusia este necesar să înființăm propria noastră A2/AD (Anti Access/Area Denial) - 'sferă de protecție'- folosind sisteme maritime și terestre care vor ajuta în primul rând la protejarea României și să nu permită marinei ruse să blocheze, de exemplu, Odesa. Și aceasta, în opinia mea, se poate întâmpla', a spus Hodges într-un interviu acordat marți agenției lituaniene de presă Delfi.

Spre deosebire de situația din Marea Baltică, a spus el, acțiunile membrilor NATO în regiunea Mării Negre sunt limitate prin Convenția de la Montreux din 1936. Potrivit acestei convenții, numai statele riverane Mării Negre - Rusia, România, Bulgaria, Georgia, Turcia și Ucraina - au posibilitatea de a desfășura nave de război în orice moment. Statele din afara Mării Negre - SUA, Marea Britanie, Germania, Italia și Franța - au drepturi limitate în acest sens: numai nave de o anumită clasă și tonaj ale lor pot staționa aici și doar 21 de zile, a amintit generalul american în rezervă.

'Cred că în regiunea Mării Negre a apărut o nouă 'cortină de fier'. Astfel, țări ca Ucraina, Georgia, Republica Moldova - tocmai pentru că nu sunt în NATO - consideră că autoritățile de la Kremlin își pot permite ceea ce nu își permit în raport cu statele membre ale Alianței Nord-Atlantice: România, Bulgaria, țările baltice', a afirmat el.

În Occident, se vorbește frecvent în aceste zile despre așa-numita 'doctrină Gherasimov', după numele șefului Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, dar în opinia generalului în rezervă american este greșit ca ea să fie numită așa. 'În realitate, aceasta este o combinație foarte inteligentă de informații, de dezinformare, influență economică și diplomatică, amenințări militare, de la cele cu arme nucleare până la cele cu arme convenționale și multe alte lucruri cu un singur scop - de a obține o situație strategică favorabilă', explică el.

Ben Hodges mai spune de ce crede că este greșit să fie numită așa: 'Cred că aceasta este vechea modalitate rusească de a purta un război'. 'De la Petru cel Mare până în prezent, războiul a fost dus de Rusia foarte abil, folosind toate posibilitățile statului, în funcție de obiective. Iar Alianța are o idee vagă despre cum poate răspunde la aceasta', consideră el.

În opinia sa, Rusia consideră Marea Neagră o rampă de lansare pentru tot ceea ce face în Siria, în alte țări din Orientul Mijlociu, în estul Mediteranei. Flota rusă din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (Crimeea), se poate deplasa, prin Bosfor și Dardanele, în Marea Mediterană și mai departe, spre Atlantic. Prin urmare, protejarea regiunii Mării Negre este un obiectiv strategic pentru Rusia, a declarat generalul Hodges. 'Cred că de aceea a și dorit să anexeze Crimeea', consideră el.

Întrebat dacă astăzi există o amenințare militară directă pentru Lituania, Letonia și Estonia, la doi ani de la desfășurarea a trei batalioane combinate NATO în țările baltice, el a răspuns: 'Desigur. Uitați-vă ce face Rusia în Marea Neagră, cum se folosește ea de forță atacând direct nave ucrainene. 24 marinari militari ucraineni sunt încă în închisoare la Moscova. Luptele continuă în Donbas. Toate acestea se întâmplă, putem spune, în corelație. Ceea ce afectează Ucraina afectează, de asemenea, Polonia, Lituania, Belarus', a afirmat generalul Hodges, adăugând că Moscova nu le tratează pe fiecare separat, 'totul este interconectat aici'.

Cu toate acestea, la ora actuală, potrivit fostului comandant USAREUR, cea mai mare provocare pentru Rusia nu o reprezintă NATO, ci China și extremismul islamic.

'Rusia are o frontieră uriașă, totuși ea și-a concentrat principalele forțe militare pe sectorul cel mai sigur al graniței sale, cel vestic. Este lipsit de sens! Sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, se va produce o nouă confruntare militară cu China', a afirmat Ben Hodges, adăugând că, în prezent, Moscova nu are aliați, 'cel puțin, nu niște aliați adevărați'.

Kremlinul constată fragmentarea Occidentului și simte că pentru Rusia este o șansă de a-și atinge obiectivele strategice și de a tatona cât de mult poate forța situația, a avertizat generalul american în interviul pentru Delfi.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău