GAZPROM va relua la 1 octombrie livrările de gaze către Ucraina

  • 17 Septembrie 2015 10:53
GAZPROM va relua la 1 octombrie livrările de gaze către Ucraina

Gazprom preconizează ca livrările de gaze rusești către Ucraina să fie reluate, începând cu data de 1 octombrie 2015, în urma efectuării unei plăți în avans, a declarat președintele concernului rus, Aleksei Miller.

Acesta a mai precizat că absolut toate chestiunile de principiu legate de acest subiect au fost soluționate cu Ucraina. Declarația sa a fost făcută la postul rusesc de televiziune NTV.

Miller nu excludea acum cinci zile că livrările de gaze către Ucraina vor fi reluate în ultima decadă a lunii septembrie; astăzi însă acesta face referire la următorul trimestru. "În următoarele câteva zile, Naftohaz Ucraina va solicita concernului rus Gazprom acordarea unei reduceri la taxa vamală, cum s-a procedat de altfel și în trecut, iar Gazprom va transmite în acest sens propunerile sale guvernului Federației Ruse.

Nivelul tarifelor va fi comparabil și concurențial cu cele practicate de Gazprom în cazul statelor vecine cu Ucraina din spațiul Uniunii Europene", a precizat Miller, specificând, totodată, că Gazprom va renunța la forma veche de efectuare a plății în următoarele două trimestre. "În momentul de față, Ucraina a primit de la structurile europene o finanțare în valoare de 500 milioane de dolari, ceea ce va permite Ucrainei să asigure achiziția de la concernul Gazprom a unei cantități de aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce însă nu este suficient pentru a trece perioada rece a anului fără a se expune unor riscuri. Vom continua activitatea desfășurată în acest sens", a dat asigurări Miller.

În urma convorbirilor dintre ministrul energiei din Rusia, Aleksandr Novak, și vicepreședintele Comisiei Europene pentru uniunea energetică, Maroš Šefčovič, desfășurate pe 11 septembrie la Viena, părțile au stabilit o serie de prevederi ale "pachetului de iarnă" privind livrările de gaze în Ucraina, inclusiv acordarea unei reduceri Kievului pentru două trimestre din partea Rusiei și finanțarea din partea UE a livrărilor de gaze în depozitele subterane din Ucraina. Miller a făcut deja public noul tarif aproximativ la gazele rusești livrate Ucrainei, însă fără reducerea solicitată, acest tarif fiind de 252 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

În luna iunie, prețul calculat la gazele livrate pentru trimestrul IV, după formula de calcul actuală, era de 262,5 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Volumul reducerii nu este cunoscut, deocamdată, acesta urmează să fie calculat de Guvernul Rusiei, a adăugat Miller.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău