Gazprom face presiuni asupra Republicii Moldova? (Revista presei)

  • 15 Februarie 2017 10:25
Gazprom face presiuni asupra Republicii Moldova? (Revista presei)

Revista presei din 15 februarie 2017

Adevărul se întreabă dacă Gazprom face presiuni asupra Moldovei? După ce Gazprom a refuzat propunerea Chișinăului privind restructurarea datoriilor istorice la gaz acumulate de Moldovagaz, în așa fel ca Moldova să ramburseze timp de 15 ani datoria malului drept al Nistrului, iar datoria malului stâng să fie pusă pe seama autorităților de la Tiraspol, în spațiul public a apărut informația că Gazprom ar fi cerut să-i fie cedate în proprietate privată, în contul datoriilor, gazoductele pe care le exploatează Moldovagaz, dar și faptul că prețul la gaz va crește cu 20% pentru ca Guvernul să fie în stare să ramburseze datoria. Executivul însă  a precizat pentru „Adevarul“ că subiectul preluării unor active în contul datoriei nu a fost discutat în cadrul întrevederii dintre Filip și Golubev. Totodată, Guvernul susține că, „ținând cont de prevederile cadrului de reglementare existent, restructurarea datoriei nu va afecta tariful de furnizare a gazelor naturale, nici cel de furnizare a energiei termice”.

Adevărul preia declarațiile președintelui Legislativului Andrian Candu la Publika TV, potrivit cărora, dacă Parlamentul nu vota la 20 ianuarie 2016 învestirea în funcție a Guvernului Filip, exista pericolul ca țara să nu mai existe. Potrivit lui Candu, unele servicii secrete ar fi lucrat în acea perioadă pentru a atinge acest scop, chiar după scenariul Donbas-ului. Ziarul amintește că Amintim că în seara de 20 ianuarie 2016, Parlamentul de la Chișinău a votat învestirea în funcție a Guvernului Filip, în timp ce Legislativul era înconjurat de protestatari din trei tabere, Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, PSRM, condus de Igor Dodon și PPDA în frunte cu Andrei Năstase. 

Simbolistica joacă un rol extrem de important în bătălia politică, mai ales atunci când simbolurile înglobează emoție și trăire umană, un mecanism mult mai important decât banii și abordarea pragmatică, mercantilă, cinică, scrie analistul politic Iulian Chifu în editorialul său din deschide.md. Autorul remarcă faptul că dup alegerile prezidențiale, contrar așteptărilor pentru lansarea unei platforme de dreapta și marcarea câștigurilor electorale, Maia Sandu și-al său PAS a dispărut în liniște deplină luni la rând. Mai grav, nu se mai oprește din tăcut. Puține apariții, poziții mai degrabă nestructurate și atacând teme infime, marginale și chiar greșite – bonuri de masă, de exemplu – și ignorarea poziționărilor serioase, de forță, deciziilor tranșante și clare, mesajelor însuflețitoare și decisive pentru a genera coagularea electoratului său. Într-atât încât spusele despre o muncă asiduă în teritoriu pentru construirea de organizații politice și consolidarea instituțională a PAS pare o poveste desprinsă din wishful thinking – gândirea aspirațională. Nu înseamnă însă că abordarea nu e serioasă și credibilă, doar că absența vârfului icebergului din exprimarea publică ridică dubii.

Portalul mold-street.com încearcă să afle câte legi încalcă ș ice interese promovează proiectul de liberalizare a capitalului.

Ziarul de Gradă obseră că zilele trecute s-a produs o schimbare neașteptată pe portalurile instanțelor judiciare din Republica Moldova. Deși cu câțiva ani în urmă, pentru prima dată în istoria statului, paginile web ale instanțelor au fost dotate cu un motor de căutare, fapt care a adus multă transparență și a facilitat în special munca avocaților,  a altor justițiabili, a jurnaliștilor și societății civile implicate în monitorizarea justiției, de câteva săptămâni acest motor de căutare a fost eliminat sub pretextul unei noi reforme. ZDG menționează că excluderea acestei modalități de căutare după nume a eliminat posibilitatea de a identifica dosarele în care  sunt implicați politicieni, demnitari corupți, alte persoane publice față de care există un interes sporit al cetățenilor, mai ales în cazul celor implicați în scandaluri politice, financiare și în acte de corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău