Gazprom amenință că la iarnă Europa va plăti 4000 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, aproape dublu față de precedentul record

  • 16 August 2022 15:58
Gazprom amenință că la iarnă Europa va plăti 4000 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, aproape dublu față de precedentul record

Compania controlată direct de Putin a făcut o analiză a prețului gazelor naturale, din care a reieșit că „în ritmul actual, la iarnă, Europa va cumpăra gazul cu 4000 de dolari pentru o mie de metri cubi”. Într-o postare de pe grupul de Telegram al companiei mamut, reprezentații acesteia mai vorbesc, marți, și despre nevoia „europenilor de a-și umple depozitele de gaze, aflate acum la „un nivel mult mai scăzut decât în iarna 2019-2020”.

De la începutul invaziei, Putin a folosit cea mai mare companie producătoare de gaze din lume ca pe un instrument de șantaj direct. Acesta a condiționat livrările de gaze naturale de punerea în folosință a conductei Nord-Stream 2 sau de plata în ruble. Prețul a fluctuat în funcție de declarațiile șefului de la Kremlin.

Iarna anului trecut a fost momentul în care Europa plătise cel mai mare preț din istorie pentru gazele naturale, tot după o serie de dispute geopolitice între Putin și Occident. Atunci, europenii plăteau circa 2400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. 

De altfel, după ultimul discurs al lui Putin, piața europeană de gaze a fost din nou perturbată. Marți, prețul gazelor era de circa 2500 de dolari pentru o mie de metri cubi. În mesajul publicat de cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, rușii vorbesc și despre nevoia țărilor europene de a-și umple depozitele naționale cu gaze naturale, scrie digi24.ro.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău