Gazprom s-a răzgândit. Concernul rus va menține în luna decembrie aceleași cantități de gaze livrate pentru Republica Moldova

  • 28 Noiembrie 2022 10:08
Gazprom s-a răzgândit. Concernul rus va menține în luna decembrie aceleași cantități de gaze livrate pentru Republica Moldova

Gazprom-ul a decis să mențină pentru luna decembrie cantitățile de gaze livrate pentru lunile anterioare, de circa 5,7 milioane de metri cubi pe zi, potrivit unui anunț al concernului rus  pe Telegram.

În același timp, compania rusă a subliniat, din nou, că ar există încălcări frecvente de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. În contex Gazprom-ul anunță că își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcărilor repetate a plăților acestora.

La începutul săptămânii trecute, Gazprom acuza Ucraina că ar stoca o parte din gazele destinate R. Moldova, iar, în cazul în care dezechilibrul format în timpul tranzitului se va menține, ar putea începe să reducă livrările către țara noastră, din 28 noiembrie.

Autoritățile ucrainene au negat acuzațiile declarând că toate volumele care tranzitează țara au fost transmise în punctele de la ieșirea din Ucraina spre R. Moldova.

Pe 23 noiembrie, și șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a dezmințit acuzațiile concernului rus Gazprom potrivit cărora operatorii ucrainenii ar fura volumele de gaz destinate Republicii Moldova.

Săptămână trecută, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării regionale anunțau că cele 5,7 milioane metri cubi de gaze livrate Rep. Moldova în prezent vor acoperi doar 44% din necesarul pentru luna decembrie. 

Amintim că din octombrie Gazprom a redus nejustificat livrările de gaze către R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău