Șeful Moldovagaz infirmă acuzațiile Gazprom: Operatorii rețelelor de transport din Ucraina au asigurat tot timpul predarea volumelor de gaze venite din Rusia / Gazprom cunoaște acest lucru, există un contract

  • 23 Noiembrie 2022 12:34
Șeful Moldovagaz infirmă acuzațiile Gazprom: Operatorii rețelelor de transport din Ucraina au asigurat tot timpul predarea volumelor de gaze venite din Rusia / Gazprom cunoaște acest lucru, există un contract

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban dezminte acuzațiile concernului rus Gazprom potrivit cărora oeratorii ucrainenii ar fura volumele de gaz destinate Republicii Moldova. Acesta a scris pe canalul său de Telegram că începând cu anul 2021, SA „Moldovagaz” și „Gazprom” determină cantitatea de gaze naturale furnizată R. Moldova în baza unui acord.

Operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și R. Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și R. Moldova. 

Potrivit înțelegerii, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice ale SA „Moldovagaz” transmise furnizorului, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Ucraina și R. Moldova. Nominalizările transmise de SA „Moldovagaz” nu trebuie să depășească valoarea medie zilnică a volumului lunar contractat spre furnizare în republică, spune Ceban.

În prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate pe OBA, a fost semnificativă, întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la începerea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei. În consecință, ținând cont de faptul că SA „Moldovagaz” nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii țării în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA ale PI „Alexeevka” și „Grebeniky”.

Amintim că, marți, 22 noiembrie, compania rusă „Gazprom” a anunțat că ar putea reduce livrările zilnice de gaze către Republica Moldova prin Ucraina din cauza că o parte a gazelor rusești destinate consumatorilor Republicii Moldova ar rămâne pe teritoriul ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău