GAZETA WYBORCZA: Izolarea Rusiei este tot mai mare

  • 04 August 2014 09:01
GAZETA WYBORCZA: Izolarea Rusiei este tot mai mare

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALĂ

Izolarea Rusiei este tot mai mare, titrează GAZETA WYBORCZA după anunțarea sancțiunilor Uniunii. Potrivit publicației, experții UE au făcut o muncă foarte bună, pregătind acest pachet de sancțiuni. Cel mai mare succes este impunerea de sancțiuni pe sectoarele cheie ale economiei ruse. Statele Uniunii au depășit, în sfârșit, bariera fricii privind o lovitură solidară aplicată Rusiei. Trecând acest Rubicon, Uniunea va putea în viitor înăspri și mai mult sancțiunile. Ceea ce pentru Rusia reprezintă o amenințare serioasă. Multe state s-au temut că sancțiunile împotriva Gazprom ar oferi Rusiei pretextul de a reduce furnizările de gaz. Acum, în cazul închiderii robinetului de gaz, firmele europene pot da în judecată Gazprom pentru nerespectarea contractelor, mai scrie publicația.

În timp ce SUA și Europa întețesc sancțiunile economice împotriva Rusiei, autoritățile sanitar-veterinare de la Moscova au lucrat peste program, comentează The Washington Post, referindu-se la restricțiile de import recent impuse unor produse provenind din țări care au susținut sancțiunile.

Embargoul "temporar" rus nu va lua sfârșit repede, titrează și GAZETA WYBORCZA din Polonia. Lozinca "Mănâncă un măr, pentru a-i face în ciudă lui Putin" s-a răspândit fulgerător pe portalurile de socializare, este sprijinită de consumatori, ziariști și politicieni. Așa trebuie reacționat la acuzațiile absurde pe care ni le aduce controlul veterinar și fitosanitar rus, scrie publicația, subliniind că nimeni în Polonia nu se îndoiește că embargoul are un scop politic. Atitudinea solidară a consumatorilor are nu doar un sens simbolic, ci și economic - se vor alătura și alții - dar, continuă ziarul polonez, va trebui să ne pregătim pentru o bătălie mai lungă a merelor. 

«Agresiunea rusă contra Ucrainei justifică pregătirea de noi planuri de apărare», a afirmat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu exclusiv publicat de ziarul francez Midi Libre. «Ambiția președintelui Putin este de a stabili o sferă de influență în vecinătatea sa. Rusia consideră că NATO i-ar fi adversar", a afirmat Rasmussen, pentru Midi Libre. Înaltul oficial al NATO a subliniat necesitatea sporirii cheltuielilor militare ale țărilor membre, și pe cea privind o nouă situație de securitate.

THE WASHINGTON POST atenționează asupra „ascensiunii putinismului”. Potrivit publicației, elementele fundamentale ale putinismului sunt naționalismul, religia, conservatorismul social, capitalismul etatist și controlul presei exercitat de către guvern, care sunt diferite și totodată ostile față de valorile occidentale moderne. Ziarul avertizează că succesul putinismului va depinde în mare măsură de succesul lui Putin și de cel al Rusiei conduse de el. Dacă el va triumfa în Ucraina, el va fi privit ca un învingător. Pe de altă parte, dacă Ucraina va reuși să se rupă din orbita Moscovei, iar economia Rusiei va continua să regreseze, Putin s-ar putea trezi la un moment dat că domnește peste un stat petrolier siberian, izolat la nivel global.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău