Gazeta de Chișinău | Veaceslav Negruță: De la un timp încoace Igor Dodon încearcă să intervină peste competențele BNM, iar la întâlnirea cu liderul separatist, la Condrița, a participat și Octavian Armașu (Revista presei)

  • 31 Iulie 2020 09:36
Gazeta de Chișinău | Veaceslav Negruță: De la un timp încoace Igor Dodon încearcă să intervină peste competențele BNM, iar la întâlnirea cu liderul separatist, la Condrița, a participat și Octavian Armașu (Revista presei)

Extrădarea lui Plahotniuc se va face pe dovezi, nu pe informații, susține fostul premier Ion Sturza, citat de IPN. El a declarat la TV8 că expulzarea lui Vladimir Plahotniuc din SUA și extrădarea lui în Republica Moldova, s-ar putea întâmpla numai în cazul în care Procuratura Generală va trimite în SUA dovezi incontestabile. „Problema nu este la Washington, problema este la Chișinău. La Chișinău trebuie să se facă un dosar credibil, beton. Dacă ei vor trimite dosare cusute cu ață sau care se bazează pe informații nu pe probe, în America nu va ține”.

Ion Sturza mai crede că dacă actualul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon va câștiga încă un mandat prezidențial în urma scrutinului din toamna acestui an, atunci relația dintre acesta și fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc ar putea reveni la normal.

„O altă Constituție sau un alt președinte”– un editorial din Ziarul de Gardă, semnat de Petru Grozavu. Autorul atenționează că Igor Dodon pune la cale modificarea Constituției R. Moldova după modelul rusesc (varianta Putin cu regim prezidențial supercentralizat), iar Moscova pretinde Chișinăului (contrar Constituției) noi prerogative administrative și politice autonomiei găgăuze, care știm deja ce presupune: lansarea unei a doua Transnistrii în sudul R. Moldova, pe care s-o folosească drept „cap de pod” pentru invadarea regiunii Odesa și crearea așa-zisei republicii populare Bugeac, cu centrul la Bolgrad. Kremlinul planifică să facă, sprijinit de Dodon, ceea ce nu a putut face până acum cu nici unul dintre foștii președinți ai R. Moldova”, scrie Petru Grozavu în Ziarul de Gardă.

Totodată, autorul atrage atenția asupra textului din Constituție, care spune că „Președintele RM reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării”. Asta zice Constituția. Ce avem în realitate? Un stat mafiot și corupt în locul celui de drept. Suverani și independenți, cu un sfert din teritoriul RM sub ocupație militară, politică și administrativă rusească, cu frontieră pe Nistru și cu un președinte „garant al Constituției”, care, în aproape 4 ani de mandat, contrar obligațiilor sale constituționale, a slujit interesele Rusiei în R. Moldova, nu a cerut niciodată retragerea trupelor ruse din Moldova, nu a condamnat secesionismul rus din Transnistria, iar marți, la Condrita, în cadrul unei noi întrevederi „amicale” cu șeful regimului ocupaționist de la Tiraspol, V. Krasnoselski, în loc să-l dea pe mâna justiției, i-a recunoscut în fața presei omonimitatea, declarându-l „președinte al Transnistriei”. Cazul e mai mult prostie? Sau trădare?” – se întreabă autorul.

Ziarul Național publică o DECLARAȚIE a deputaților din PRIMUL Parlament al R. Moldova, în care condamnă acțiunile președintelui Igor Dodon în raport cu administrația secesionistă de la Tiraspol și îndeamnă actualii legislatori să inițieze procedura de punere sub acuzare a lui Igor Dodon, care l-a numit pe Krasnoselski „președinte al Transnistriei”.

Într-un articol pentru Gazeta de Chișinău, expertul Veaceslav Negruță atrage atenția că printre subiectele discutate la Condrița cu liderul separatist a fost și tematica bancară și că la discuții a participat și guvernatorul BNM. „De la un timp încoace, președintele R. Moldova, Igor Dodon, încearcă să influențeze și să intervină peste competențele BNM.

Expertul denunță poziția guvernatorului, care prin prezența sa, a lăsat să se înțeleagă că are o deschidere pentru rezolvarea unor situații, generate de caracterul ilegal al activităților pretins bancare din stânga Nistrului.

Autorul mai semnalează că „Inițiativa lui Dodon, din ziua adoptării Constituției, pentru a înființa o comisie de revizuire a Constituției – pare a fi o nouă provocare aruncată societății, dar și o nouă încercare de a-și impune propriile interese, de familie, precum și ale altor centre de unde i se comandă lui Dodon, după un model preluat de la idolul acestuia din estul nedemocratic”, scrie Veaceslav Negruță în Gazeta de Chișinău.

„Reforma dorită de Dodon este de fapt un ”putch constituțional”, susține și deputatul Igor Munteanu, citat de Cotidianul. Acest proiect de reformă este sortit eșecului din start și asta pentru că autorul său, mobilurile sale politice, sunt strict electorale și nu au nimic cu grija pentru ordinea constituțională. Totodată, deputatul atrage atenția că proiectul lui Dodon are și o miză cu bătaie geopolitică, și asta pentru că re-modelarea Constituției, în formula PSRM, l-ar permite liderului său să accelereze transnistrizarea RM”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău