Gazeta de Chișinău | Rușii n-au pământuri de dat. Doar de luat (Revista presei)

  • 26 Iunie 2020 09:33
Gazeta de Chișinău | Rușii n-au pământuri de dat. Doar de luat (Revista presei)

Revista presei - 26 iunie.

 „Valul de infectări cu Covid-19 este în urcare în Republica Moldova”, titrează Jurnal.md, care îl citează pe șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă Adrian Belâi. Republica Moldova încă nu a atins vârful pandemiei de Covid-19, iar valul este în urcare, spun medicii din prima linie.

Jurnalul relatează și despre focarul de Covid-19 în satul Prepelița din Sângerei: 37 de localnici s-au infectat, printre care și medici. Localitatea nu a intrat, însă,  în carantină pentru că 20 de oameni s-au tratat deja, spune șeful Centrului de Sănătate Publică din Sângerei, Gheorghe Balea. Focarul ar fi izbucnit într-un magazin alimentar din sat. Acolo s-ar fi infectat mai mulți oameni, afirmă primarul din Prepelița, Mihail Pleșca. COVID-19 a făcut și o victimă. A murit o femeie de 71 de ani.

În timp ce militarii care au defilat la parada de la Moscova vor trebui să stea în autoizolare 14 zile, Igor Dodon a fost eliberat de această obligație – titrează Ziarul de Gardă.  După deplasarea la Moscova, acolo unde au participat la parada dedicată „Zilei Victoriei”, la revenirea în R. Moldova, cei 75 de militari din Garda de Onoare ai Armatei Naționale, vor trebui să se autoizoleze pentru un termen de 14 zile, după cum au comunicat pentru Ziarul de Gardă reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), care au mai subliniat că această obligativitate nu va trebui îndeplinită însă și de președintele Igor Dodon. ANSP explică acest lucru prin faptul că Igor Dodon s-a aflat într-o deplasare de serviciu.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, Petru Grozavu atenționează că „în politica moldovenească banul, evident murdar, are mare circulație și putere de decizie. Și la Președinție, și la Guvern, și în Parlament… Și nu de azi, și nu de ieri. Chestia cu „kulioacele cu calendar” face vârf la toate. Și dacă Dodon a vrut, cu adevărat, să lupte cu corupția, cu hoția de stat, cu spălările de bani, dacă a avut intenția să pună mâna pe Plahotniuc, să-l readucă în R. Moldova și să-i facă loc la pușcărie, de ce nu a păstrat (așa după cum fusese făcută înțelegerea anul trecut) alianța anti-oligarhică formată cu ACUM, de ce a umblat pe la „cine de taină” cu Diacov și Filip și a dat cu piciorul în Maia Sandu, care, cu siguranță, nu ar fi acceptat nici banii și nici jocurile lui Plahotniuc, se întreabă editorialistul. Dodon, dacă a acceptat banii lui Plahotniuc (după cum vedem din materiale video), trebuie să-i accepte acum și jocurile. Iar Plahotniuc are reguli foarte dure în jocurile sale politice, mai ales dacă implică și bani. Autorul scrie că socialiștii, iar alături de ei și democrații, au pierdut lamentabil duelul cu Candu și cu „Pro Moldova”: după ce i-au lăsat săptămâna trecută fără majoritate parlamentară, Dodon și Filip riscă acum să piardă și Guvernul. Editorialistul comentează în acest context înregistrarea oficială a noului partid condus de Andrian Candu și se întreabă dacă are nevoie R. Moldova de încă un partid, pe lângă cele 47 pe care le avea… Trecerea mecanică de la PDM la „Pro Moldova” nu atrage după sine și schimbarea involuntară a acestuia, comentează autorul.

Geopolitică // Rușii n-au pământuri de dat. Doar de luat – titrează Gazeta de Chișinău. Publicația comentează o declarație a președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, care susține că  după intrarea în URSS, mai multe republici sovietice au primit și au încorporat în spațiile lor statale un număr foarte mare de pământuri, care, „tradițional și din punct de vedere istoric, sunt pământuri rusești”. De aceea, consideră Putin, în momentul destrămării URSS, la despărțire, „fiecare republică trebuia să plece cu ceea ce a venit”, și „să nu-și însușească darurile făcute de poporul rus”. Istoricul Virgil Pâslariucsusține că „Declarația lui Putin despre „cadourile” pe care le-ar fi făcut poporul rus fostelor republici sovietice este privită cu îngrijorare în tot spațiul post-sovietic. Revenirea la retorica agresiv imperială, chiar revizionistă, în mod evident este legată de dorința președintelui rus de a mobiliza electoratul în preajma unui referendum extrem de important pentru el, care i-ar permite să-și perpetueze puterea practic pe viață, în condițiile unei scăderi drastice de popularitate și legitimitate. Politicienii care nu pot da poporului siguranță în ziua de mâine, adesea se întorc la ziua de ieri, la temele istorice sensibile, încercând să distragă atenția oamenilor de la problemele zilei de azi, create chiar de acești politicieni. Asta face Putin și tot așa procedează vasalul său, Dodon”, a comentat istoricul pentru Gazeta de Chișinău.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău