Gazeta de Chișinău | Politica rusească și interesele locale în Transnistria (Revista presei)
-
28 Septembrie 2020 09:37
Revista presei - 28 septembrie 2020.
Agenția IPN distribuie un material de analiză semnat de publicistul Veaceslav Craciun, despre autonomia găgăuză și opțiunile pe care le are în preajma prezidențialelor. ”Găgăuzia înainte de 1 noiembrie: există alternativă alegerii dintre „cele două rele”?, se întreabă autorul. ”Cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale, Autonomia Găgăuză, care deseori stârnește interes în campaniile electorale naționale, rămâne un bastion de calm și previzibilitate. Se formează impresia că Igor Dodon deja a înregistrat în activul său voturile localnicilor. Și pentru aceasta nu a avut nevoie de eforturi deosebite. Principalul său adversar, Maia Sandu, manifestând recent un vag interes față de regiune, nu a trecut la lupta pentru atragerea simpatiilor găgăuzilor. În timpul rămas până la "ziua X", întrebarea principală rămâne: cât de convenabilă este această situație locuitorilor autonomiei și liderilor locali?...”, subliniază autorul. El amintește că ”Găgăuzia, prin potențialul său electoral, depășește orice mare raion al țării. (…) Dar particularitatea alegătorilor găgăuzi nu este doar una numerică. Ea se impune prin votul consolidat.”
Despre ”Politica rusească și interesele locale în Transnistria”, scrie Gazeta de Chișinău, cu referire la alegerile prezidențiale în contextul autoizolării regiunii, sub pretextul pandemiei. ”Locuitorii din Transnistria vor fi, de asemenea, eligibili să voteze la alegerile prezidențiale, deoarece Chișinăul îi consideră cetățeni moldoveni. În cazul unei curse strânse, voturile din regiune, care tind să favorizeze partidele proruse, s-ar putea dovedi decisive pentru Dodon. Cu toate acestea, întrucât Transnistria nu recunoaște alegerile, Dodon ar depinde de Tiraspol pentru a-i transporta pe alegători pe teritoriul administrat de Republica Moldova pentru a vota”. Gazeta de Chișinău îl citează pe Vladimir Socor de la Fundația Jamestown, care subliniază că „Dodon vrea cât mai mulți transnistreni să-l voteze”, dar „Krasnoselski desigur îl șantajează pe Dodon folosind aceste posturi suplimentare și temporare ca pârghii”.
În contextul pandemiei și creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus, Aneta Grosu se întreabă în Ziarul de Gardă ”De ce nu am avea un scrutin fără întâlniri electorale?” Jurnalista constată că majorarea numărului de îmbolnăviri și de decese nu are o legătură prea strânsă cu răcirea timpului sau cu gripa sezonieră, ”ci, mai degrabă, cu felul în care este gestionată pandemia în R. Moldova. Dacă au existat prognoze potrivit cărora, toamna, situația s-ar complica, ce s-a întreprins pentru a preveni acutizarea epidemiei? A umblat președintele Dodon, fără mască, prin școli, prin centre de reabilitare a copiilor, prin grădinițe, încercând să momească părinții acestor copii, profesorii lor, ca să-l voteze la 1 noiembrie… A jucat nunta fiului său premierul Chicu, dând întregii societăți un exemplu de cum nu trebuie să fie… Și nu doar de nuntă pe timp de pandemie e vorba, ci și de minciună, de trișare, de camuflare. Ce au mai întreprins autoritățile ca să prevină acutizarea epidemiei? Fără ezitare, s-au implicat în campania electorală, care având statut de candidat, care ca persoană de încredere, lăsând virusul să hăulească nestingherit până la alegeri. (…) Mai avem cinci săptămâni până la alegeri și cei implicați vor vrea să se vadă cât mai des cu alegătorii. De ce nu am avea un scrutin fără întâlniri electorale? Să ia oamenii decizii singuri, din ceea ce cunosc până acum despre viețile candidaților”, propune autoarea.
”868! Dar moldovenii sunt veseli și optimiști!”, constată în tableta sa pentru Europa Liberă, Iulian Ciocan. ”Conducătorii au cam scăpat lucrurile de sub control și se gândesc mai mult la alegerile prezidențiale. Deși numărul persoanelor infectate crește vertiginos, conducătorii au micșorat amenzile pentru nerespectarea normelor sanitare. Ce fel de logică o fi asta? Ministra Dumbrăveanu vorbește despre niște posibile restricții, dar tot ea spune că restricțiile astea nu vor avea nici un sens dacă moldovenii le vor ignora. E un soi de „m-am spălat pe mâini, vă las în voia sorții”. Mulțumim, frumos. Știm bine că suntem în voia sorții”, notează publicistul.