Gazeta de Chișinău: ”În plină pandemie de coronavirus, în farmaciile din republică lipsesc măștile și mănușile medicale” (Revista presei)

  • 20 Martie 2020 09:56
Gazeta de Chișinău: ”În plină pandemie de coronavirus, în farmaciile din republică lipsesc măștile și mănușile medicale” (Revista presei)

Revista presei din 20 martie 2020

O mie de teste pentru depistarea coronavirusului erau marți în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, potrivit declarațiilor făcute de directorul ANSP, la ProTV Chișinău. Nicolae Furtuna a menționat ca a fost identificată o companie care va importa mai multe teste în Republica Moldova. ”Cu excepția cazului de la Hâncești, restul cazurilor s-au oprit în familie. Alta extindere nu a fost. Doamna a reușit să contacteze cu foarte multă lume. Este o problemă, dacă o să irosim testele neargumentat, în lume deja se vorbește despre un deficit de teste." Totodată, directorul ANSP susține că dacă testele pentru coronavirus vor fi irosite neargumentat, țara noastră ar putea rămâne fără teste: "Eu tare mă tem să nu ajungem cu testele, cum am ajuns cu măștile."

Totodată, întrebat dacă alegerile de la Hâncești ar fi trebuit amânate, Nicolae Furtună a spus că înainte de ziua alegerilor a fost făcută lista persoanelor aflate în contact cu persoanele bolnave și suspecte și acestea nu au mers la alegeri. ”Din punct de vedere legal, nu era posibil de anulat alegerile pentru că nu era stare de urgenta."

În plină pandemie de coronavirus, în farmaciile din republică lipsesc măștile și mănușile medicale”, notează Victoria Popa în Gazeta de Chișinău. ”Am intrat în mai multe farmacii zilele acestea și am observat că farmacistele nu poartă mănuși și măști. În discuție cu ele am înțeles că de fapt li se dă câte o mască pe zi și mănuși de mărimea S și XS, pe care nu le pot îmbrăca, pentru că-s mici. Alte mărimi nu sunt! Am sunat la mai multe farmacii din Chișinău, Bălți, Basarabeasca, Cahul, Căușeni și am întrebat dacă au în vânzare măști și mănuși medicale. De la toate farmacistele am primit același răspuns: „Măști nu avem și nu știm când vom primi, pentru că la depozitul central nu sunt, iar mănuși avem doar mărimile S și XS. Acestea le vin copiilor”. Responsabila de la relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Oxana Bălan, nu a putut răspunde la întrebarea dacă în depozitele de medicamente mai sunt măști și mănuși, invocând indicația șefei de a răspunde la orice întrebare în scris prin intermediul poștei electronice”.

Președintele Dodon NU are încredere în dezinfectanții puși la dispoziție de autoritățile locale. Șeful statului a îndesit-o cu deplasările în teritoriu și IGNORĂ indicațiile medicilor”, titrează publicația Ziarul Național, care face referire la un reportaj realizat de Nordnews, de la Bălți. Igor Dodon, aflat ieri într-o vizită la Bălți, a evitat să folosească dezinfectantul pus la dispoziție de autoritățile locale. Acesta a argumentat că are propriul dezinfectant în mașina de serviciu. El a trecut nestingherit pe lângă soluțiile dezinfectante din holul Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, acolo unde s-a întâlnit cu președinții de raioane din nordul republicii, pentru a discuta despre măsurile de prevenție a coronavirusului. Mai mult, președintelui nu i-a fost măsurată temperatura. Șeful statului a declarat că își pune masca de protecție doar când vizitează instituțiile medicale din R. Moldova.

Cum funcționează justiția în condiții de carantină”, titrează Anticorupție.md. Instanțele de judecată, procurorii și avocații și-au redus activitatea doar la cazurile de urgență care nu pot fi amânate, în legătură cu pandemia de Covid-19. Examinarea mai multor dosare a fost amânată, cancelariile procuraturilor și instanțelor au anunțat comunicarea cu publicul doar în format electronic, iar mai mulți apărători i-au anunțat pe clienții lor că își sistează temporar activitatea și i-au rugat să ceară amânarea ședințelor de judecată.

Ziarul de Gardă scrie că, după mai multe amânări în șir, ieri, la Curtea de Apel Cahul a avut loc o ședință lucrativă în dosarul lui Ilan Șor. Atât Ilan Șor, cât și avocatul acestuia, Iulian Balan, se arată indignați de faptul că ședința a avut loc, în pofida prevederilor deciziei cu privire la starea de urgență. Avocatul spune că magistrații de la CA Cahul au examinat astăzi un singur dosar, cel al lui Șor, chiar dacă apărarea a solicitat amânarea ședinței. În cadrul ședinței de astăzi, avocatul a solicitat recuzarea judecătorilor, însă cererea nu i-a fost acceptată. „Lipsa lor de imparțialitate este evidentă. Toate cererile noaste au fost respinse”, spune avocatul, menționând că a solicitat și audierea a noi martori, dar și a reprezentanților Kroll.

Fosta candidată la alegerile parlamentare noi de la Hâncești, Olesea Stamate, a declarat la TVR Moldova dacă Grigore Cobzac nu ar fi candidat, ea ar fi căștigat mandatul de deputat. Olesea Stamate a menționat că rezultatul scrutinului de la Hîncești a fost totuși unul bun, ținând cont de circumstanțe. Și liderul PL Dorin Chirtoacă a precizat că, spre sfârșitul campaniei electorale, și-a dat seama că Grigore Cobzac nu are nicio șansă și i-a cerut acestuia să se retragă din cursa electorală. Expertul în politici publice Ștefan Gligor a precizat că partidele de dreapta sunt obligate să identifice un candidat de dreapta.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,69
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,68 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
17
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău