Gazeta de Chișinău | Guvernul și-a asumat această răspundere, cel mai probabil fiind influențat, determinant de agenda electorală a lui Igor Dodon (Revista presei)

  • 10 Iulie 2020 09:43
Gazeta de Chișinău | Guvernul și-a asumat această răspundere, cel mai probabil fiind influențat, determinant de agenda electorală a lui Igor Dodon (Revista presei)

Revista presei din 10 iulie 2020

„Guvernul și-a asumat răspundere pentru un pachet din patru legi care vizează legea salarizării în sectorul public, precum și cele trei legi bugetare anuale. Expertul Veaceslav Negruță scrie în  Gazeta de Chișinău că Guvernul și-a asumat această răspundere, cel mai probabil fiind influențat, determinant de agenda electorală a lui Igor Dodon. Miza fiind una singură: atribuirea meritului de ajustări bugetare unui candidat electoral, deși acesta nu ar trebui și nu ar avea cum, într-o democrație funcțională, să aibă prea multă treabă cu rectificările de buget. Totodată, asumarea s-a făcut într-un context în care majoritatea parlamentară devenise inexistentă pentru câteva zile, odată cu metamorfozele celor întâmplate cu deputatul Ștefan Gațcan. Între timp, Dodon a testat și și-a ajustat câteva scenarii posibile pentru următoarele evoluții politice, inclusiv și-a pregătit susținătorii pentru o eventuală demisie a guvernului. Autorul scrie că Dodon a încercat să-și refacă mai multe poziții pierdute în această perioadă de gestionare confuză a pandemiei și de decizii nechibzuite la nivel de guvernare, implicând plenar guvernul în propriile jocuri și generând o nouă porție de populisme electorale deșarte și neacoperite financiar. În curând, vom afla ce a urmărit și (de) ce (nu) i-a reușit”, scrie Veaceslav Negruță în Gazeta de Chișinău.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că în „cazul deputatului Gațcan e mai mult decât un incident politic. Și mai mult decât apărarea onoarei „familiei politice socialiste”, după cum pretinde Igor Dodon. Ziua în amiaza mare de pe coridoarele parlamentului a fost confiscat un deputat, interogat, intimidat, forțat să ia anumite decizii sub amenințare, posibil că și cu moartea, iar justiția tace. E banditism. Terorism politic, atenționează autorul. Dodon îl acuză pe Gațcan de trădare, dar ceea ce făcea el în 2012, când pleca de la Voronin, pe bani, ce era? – se întreabă autorul. Gațcan, dacă și este vinovat, numai nu în fața lui Dodon sau a socialiștilor este de vină. Singurii cărora trebuia să le ceară părerea ori cui să le anunțe decizia sunt alegătorii circumscripției 38 Hâncești, pentru că el nu a fost ales pe listele PSRM, el este deputat independent și e liber să ia decizii ori să voteze, la latitudinea sa, ceea ce ar putea fi mai avantajos electoratului sau intereselor naționale, consideră editorialistul. În acest context, Petru Grozavu constată că s-a mers prea departe și am ajuns în punctul critic, din care nu ne-a mai rămas de ales decât una din două: fie intrăm cu toții sub lege, fie renunțăm la acest stat”.

De ce Gațcan nu a stat 14 zile în carantină, după ce a revenit din România? – o întrebare din Cotidianul, care remarcă faptul că revenirea deputatului Ștefan Gațcan în Parlament și retragerea cererii de depunere a mandatului de parlamentar a stârnit reacții ironice și critici din partea deputaților. Unii parlamentari l-au întrebat pe Gațcan dacă la mall sunt reduceri, întrucât acesta s-a aflat în ultima săptămână la Iași, iar alții l-au întrebat dacă „reabilitarea prescrisă de către medicul Dodon a fost ok”. De partea cealaltă, socialiștii au sărit în apărarea lui Gațcan. De asemenea, deputatul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, acuză presiuni din partea socialiștilor asupra colegului său Ștefan Gațcan, care nici măcar nu ar fi lăsat să vorbească cu alți deputați sau cu presa. El a spus că Gațcan este „ținut ostatic cu antrenarea unui serviciu de-a dreptul criminal, care este SPPS”.

„Nemerenco: Nu putem cere oamenilor alt comportament atunci când ei văd asemenea show-uri în Parlament”, titrează Jurnal.md care o citează pe fosta ministră a Sănătății. Ala Nemerenco, se arată nemulțumită de ultimele evenimente care au avut loc la ședința Parlamentului, inclusiv apariția lui Gațcan și prezentarea raportului de activitate a Ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Fosta ministră a calificat raportul Vioricăi Dumbrăveanu ca fiind o radiografie a sistemului medical, și nu un raport de gestiune a crizei provocate de Covid-19. „Oamenii nu se conformează din simplul fapt că se spune una dar se face alta. Nu există nicio excepție pentru nimeni absolut, conform rigorilor impuse de Comisia Excepțională. Unii cetățeni sunt impuși să respecte reguli simple, chiar dacă în unele situații nu prezintă pericol, iar la un deputat se vine cu zeci de scuze. Cum se explică faptul că unii stau cuminți acasă în izolare, iar pentru aleși, legea funcționează invers. Exact așa a fost și comunicarea în plină pandemie iar de aici au urmat greșelile una după alta”, a declarat Nemerenco la Jurnal TV.

„Societatea debusolată în față cu virusul, scrie Iulian Ciocan într-un comentariu pentru Europa Liberă.  Societatea moldovenească și până la apariția Covidului era dezagregată, divizată de o sumedenie de factori. Unii vor spre Europa, alții vor spre Rusia. Unii sunt săraci, alții bogați. Unii merg la alegeri, alții nici nu vor să audă de ele. Unii sunt cinstiți, alții fură și iau mită… Covid 19 a mai produs o falie în societatea moldovenească dezagregată. Există oameni care au înțeles pericolul și poartă mască și există oameni care contestă existența virusului și nu vor să poarte mască. Cei din urmă i se par autorului mai agresivi și au de partea lor argumentul că trebuie să mănânce, că vor să fie liberi, că economia trebuie să funcționeze. Problema cea mare e însă că ei, prin sfidarea normelor sanitare, pun în pericol viețile altora. Iar statul moldovenesc și instituțiile care tare mai vor să muncească respectă și ele de mântuială aceste norme… Avem în fiecare zi câte 200-300 de infectați, ceea ce e foarte mult”, atenționează autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău