Gazeta de Chișinău | Dodon și Krasnoselski, atac asupra unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol (Revista presei)

  • 13 August 2021 09:01
Gazeta de Chișinău | Dodon și Krasnoselski, atac asupra unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol (Revista presei)

Revista presei - 13 august 2021.

BNM i-a cerut lui Stoianoglo să-l ancheteze pe Platon încă din octombrie 2020. PG a ignorat solicitarea, scrie Cotidianul. Banca Națională a Moldovei, prin intermediul unei solicitări transmise de către guvernatorul Octavian Armașu la 20 octombrie 2020, îi cerea procurorului general Alexandr Stoianoglo să demareze o anchetă împotriva controversatului afacerist Veaceslav Platon pentru prezentarea datelor false. Mai exact, Armașu precizează că, în anul 2015, Platon răspundea unei solicitări BNM, afirmând că deține o cotă nesemnificativă de acțiuni în cadrul Moldinconbank și nicio acțiune în cadrul Agroindbank. Cu toate acestea, în toamna anului 2020, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a ridicat documente de la BNM în baza unei plângeri a lui Platon care viza deposedarea sa de acțiuni din cadrul celor două bănci. În plângerea de la PCCOCS Platon a indicat că ar fi deținut direct sau indirect acțiuni în cadrul Moldinconbank și Agroindbank. În aceste condiții, BNM concluzionează că Platon a prezentat la BNM date/declarații false sub propria răspundere și îi cere lui Stoianoglo demararea unei anchete în privința afaceristului în prezent fugar la Londra.  Cotidianul susține că Stoianoglo a ignorat solicitarea BNM, iar în prezent un dosar penal în această cauză nu există. Mai mult decât atât, la scurt timp de la transmiterea sa, scrisoarea ar fi ajuns pe masa lui Platon, care a și declanșat în acea perioadă mai multe atacuri la adresa conducerii BNM, scrie Cotidianul.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a renunțat la concediul anual și a revenit, joi, la muncă. Surse din cadrul Procuraturii au comunicat pentru Portalul Anticoruptie.md că motivul ar fi intenția de a contesta la Curtea Constituțională proiectul de amendamente la Legea cu privire la Procuratură, care va permite Parlamentului să demită procurorul general. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat marți un proiect de amendamente la Legea cu privire la Procuratură, care prevede, între altele, posibilitatea demiterii procurorului general înainte de expirarea mandatului. Ministrul Justiției a declarat, joi, că proiectul a primit aviz pozitiv din partea a șapte comisii parlamentare.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, consideră că este bine că președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, însă nu este clar la ce concluzii s-a ajuns în privința relațiilor bilaterale, inclusiv în privința retragerii trupelor și armamentului rusesc de pe teritoriul R. Moldova. Comentatorul a observat că  trimisul lui Putin la Chișinău a părut optimist după întrevederea cu Maia Sandu. Nu același lucru se poate afirma despre președintele R. Moldova. Nicolae Negru scrie că i s-a părut „ciudat că Maia Sandu, delegația noastră, s-a adresat Rusiei să ne ajute să rezolvăm problema transnistreană. Rusia știm ce poziție are și ce dorește în problematica transnistreană, a atenționat Nicolae Negru.

Dodon și Krasnoselski, atac asupra unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol – titrează Gazeta de Chișinău. Publicația amintește că la 1 septembrie, curent, unicul liceu cu predare în limba română din Tiraspol va împlini 30 de ani de activitate. Conducerea și profesorii au muncit din greu și au fost supuși la numeroase persecuții și intimidări de-a lungul celor trei decenii pentru a putea asigura dreptul copiilor la un proces de studii de calitate și în limba maternă. La 22 iunie, a fost demis în mod umilitor directorul liceului de la Tiraspol Ion Iovcev, iar la 6 august, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au recurs la noi presiuni, au refuzat înregistrarea instituției de învățământ și au dispus suspendarea activității acesteia pe un termen de cel puțin trei luni. Vicedirectorul Liceului „Lucian Blaga”, Raisa Saculțan-Pădurean a declarat că cele două decizii, demisia scandaloasă a lui Ion Iovcev de către fosta ministră Lilia Pogolșa, pe motiv că ar fi depășit vârsta legală de aflare în câmpul muncii, și decizia autorităților de la Tiraspol de a suspenda activitatea liceului, au legătură între ele și sunt orchestrate de fostul președinte Igor Dodon și liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Administrația de la Tiraspol e la curent că alegerea unui nou director de liceu încă nu a avut loc și tinde să tragă foloase din această situație.

 „În cadrul vizitei la liceu, Lilia Pogolșa a dorit să viziteze și cabinetul meu. A fost oripilată să vadă harta României Mari afișată pe perete. A făcut un pas înapoi și a ieșit. De formă, ne-a cerut, în calitate de vicedirectori, să depunem CV-urile la minister, dar ulterior a numit pe cine a considerat ea de cuviință în funcția de director interimar. Acum este anunțat concursul pentru alegerea directorului liceului. Din câte cunosc, nimeni nu a depus dosarul. Suntem indignați de modul în care și-a permis să-l demită pe Ion Iovcev, cât și de celelalte acțiuni la care s-a dedat Pogolșa și Dodon în cârdășie cu cei de la Tiraspol”, a mai spus vicedirectorul liceului, pentru Gazeta de Chișinău.

Ion Iovcev consideră că „au fost și vor fi mereu piedici din partea separatiștilor cât timp acest teritoriu va fi ocupat de Rusia. Școlile românești din această regiune sunt ostaticele regimului de la Tiraspol. Întotdeauna când se produce o schimbate la Chișinău (dar la 11 iulie a avut loc o schimbare), Tiraspolul amintește că există această enclavă, așa-numita „republică moldovenească nistreană” și o face exercitând presiuni asupra școlilor cu predare în limba română și asupra Liceului „Lucian Blaga”. Ei vor noi cedări din partea Chișinăului”, punctează Iovcev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău