Gazeta de Chișinău | De unde se trage sărăcia din sistemul de sănătate moldovenesc (Revista presei )

  • 21 Aprilie 2020 09:31
Gazeta de Chișinău | De unde se trage sărăcia din sistemul de sănătate moldovenesc (Revista presei )

Revista presei din 21 aprilie 2020

„Ce era, de fapt, în avionul militar rus care a aterizat, noaptea trecută, pe Aeroportul Internațional Chișinău, scrie Ziarul Național. Lotul de echipamente de protecție pentru cadrele medicale implicate în lupta cu COVID-19, care a fost adus cu un avion militar rus din China, diferă de ce au anunțat inițial autoritățile când au decis alocarea de bani publici în acest scop. Astfel, deși Guvernul a decis, la finele lunii martie, să aloce, din Fondul de rezervă al Guvernului, suma de 36,028 de milioane de lei pentru procurarea a 500 000 de respiratoare și 200 de mii de ecrane de protecție, la Chișinău au aterizat cantități mai mici ale acestor produse. Lotul conținea 196 de mii de ecrane de protecție (viziere), 100 500 de respiratoare și 80 de mii de teste, achiziționate din sursele fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală. În lotul de produse livrate sunt și bunuri donate, coordonate cu ministerul de resort”.

Gazeta de Chișinău scrie „De unde se trage sărăcia din sistemul de sănătate moldovenesc. Dincolo de zgârcenia, devenită proverbială deja, a conducerii țării, care încearcă să economisească pe echiparea corespunzătoare a medicilor, dar și pe sporurile salariale pentru medicii aflați în prima linie, în special cei infectați, sistemul de sănătate este mult prea puțin finanțat pentru a face față unei provocări atât de dramatice. Și nu doar din cauza sărăciei Republicii Moldova, dar și din cauza că nu există o abordare profesionistă în ce privește acumularea mijloacelor financiare pentru fondurile de sănătate. Problemele sistemului, ascunse mult timp sub preș. Iată că acum, când este nevoie atât de personal instruit și calificat, manageri competenți și, în primul rând, echipament de protecție a personalului, cât și de utilaj pentru tratarea pacienților gravi, această problemă a ajuns să fie conștientizată de societate, dar și de guvernanți care, ajunși la ananghie, încearcă să găsească din mers soluții”, scrie Gazeta de Chișinău.

Criza inspiră factorul rusesc să-și ajustează instrumentele de influență, atenționează expertul Dionis Cenușă, într-o analiză pentru IPN. Autorul scrie că Moldova se numără printre cei eligibili pentru asistența euro-atlantică datorită participării în Parteneriatul de Pace (din 1994). Solicitarea de ajutor din partea autorităților moldovenești a fost recepționată de Alianță pe 1 Aprilie. În acel moment, Moldova înregistra 423 de cazuri de infecție și 5 decese. Partea moldovenească a solicitat 30 de tipuri de ajutor – de la mănuși și medicamente până la termometre infraroșii și ventilatoare. Din demersul către NATO reiese că pregătirea Moldovei pentru criza sanitară este precară, fiind necesar un ajutor atotcuprinzător, comentează expertul. În loc să accentueze necesitățile strategice, cum ar fi echipamentul pentru protecția medicilor, Chișinăul a formulat o solicitare abundentă, de aceea, în consecință – irealistă. Totodată, expertul subliniază că după demiterea guvernului pro-occidental al Maiei Sandu, socialiștii și președintele Dodon au concentrat politica externă pe promovarea statutului de neutralitate, ca element al restabilirii relațiilor strategice cu Rusia. Prin urmare, scăderea calității dialogului politic Moldova-NATO este totalmente nefavorabilă pentru atragerea de simpatii univoce din partea aliaților euro-atlantici. Totodată, criza oferă inspirație pentru factorul rusesc, care în realitățile nou-create își ajustează instrumentele de influență în statele cu apartenență UE-NATO, dar și în vecinătatea comună, scrie analistul politic.

Criza epidemiologică este un examen serios și pentru toți primarii din R. Moldova, subliniază fostul deputat Iurie Țap, care a fost de mai multe ori primar la Florești. El atenționează într-un interviu pentru Tribuna că în majoritatea cazurilor, primarii au fost neglijați/marginalizați, iar în multe cazuri au fost tratați cu ostilitate. Cum poate fi acceptat faptul, când primarul află din sursele media despre intrarea în carantină a localității pe care o reprezintă și o administrează?! De ce n-au fost luate în considerare inițiativele promovate de către primari, indiferent de formele exprimate, privind stabilirea regimului de carantină în localitățile respective?!”, și-a exprimat indignarea fostul deputat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău