Gazeta de Chișinău/Cercetător moldovean în SUA: ”Multe decizii pe care le-a luat R. Moldova par a fi influențate de strategia iresponsabilă de prevenire a pandemiei în Rusia” (Revista presei)
-
13 Aprilie 2020 10:17
Revista presei din 13 aprilie 2020
Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a venit cu o reacție la declarațiile recente ale președintelui Igor Dodon, care a afirmat că ajutorul financiar al Uniunii Europene pentru Republica Moldova ar reprezenta „declarații frumoase și promisiuni” și că ar fi condiționat politic, transmite Cotidianul. El a afirmat, în cadrul unui interviu pentru Pro TV, că o astfel de atitudine este regretabilă. „Să fie clar, pentru aceste pachete nu sunt necesare proiecte speciale. Este clar și au fost comunicate necesitățile în domeniul medical. Acolo vor fi achiziționări și acest material va fi adus”, a declarat Peter Michalko. El s-a referit și la „condiționarea politică” despre care vorbea Igor Dodon. „Este regretabil că apar aceste declarații care pun ajutorul sincer care este oferit din partea UE în lumină negativă”, a comentat ambasadorul. Reacția lui Michalko vine după ce președintele Igor Dodon a calificat anunțul Uniunii Europene, de a pune la dispoziția Republicii Moldova 87 de milioane de euro pe termen imediat și scurt în lupta cu pandemia de coronavirus, drept „declarații frumoase” și „promisiuni”.
Un medic de pe ambulanță din cadrul Centrului de asistență medicală urgentă a declarat pentru Europa Liberă, sub protecția anonimatului, că medicii de la urgență nu au fost testați până acum intenționat, deoarece există riscul că nu va avea cine lucra. „Nicio persoană din conducere nu a venit la noi și nu s-a interesat de starea noastră de sănătate. Tot ce fac este doar să ne dea indicații prin telefon și chiar să ne ia la rost”, a declarat medicul. Un al doilea medic de pe ambulanță, solicitat de Europa Liberă, a confirmat și el informația. (…) Sâmbătă, un lucrător medical de pe ambulanță, Eugeniu Cebotari, a postat un mesaj pe Facebook în care a arătat echipamentul cu care merg medicii la chemări. Tânărul povestește că echipamentul constă în măști de bumbac într-un singur strat care nu oferă protecție în caz de contact cu un bolnav Covid-19, mănuși din cele mai simple, ochelari de unică folosință care însă nu se aruncă, ci se duc la dezinfectat, iar costumele speciale de protecție se aruncă nu în pungi speciale, ci în pungi obișnuite de gunoi.
Renata Zabelinsky, medic la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău, susține că este gata să demisioneze din cauza atitudinii pe care o au autoritățile față de sistemul medical din Republica Moldova, în contextul pandemiei COVID-19. Aceasta este citată de Adevărul. „Ceva timp în urmă, am ales sa fiu alături de colegii mei în lupta contra acestui virus. Dar azi, după blamarea și „susținerea” personalului medical de către doamna minustru al Sănătății, am înțeles că nu merită să-ți expui viața și familia la risc. După 25 ani de devotament în acest sistem, azi mă gândesc să-mi las halatul alb. Doresc să o întreb pe doamna ministră, dacă a știut de existența Spitalului Clinic de Psihiatrie, știe unde se află el, deoarece nu l-a vizitat niciodată? (…) Acum învinuiți personalul medical și medicii care se sufocă acolo că ei singuri s-au infectat din propria neglijență? Care dorm în spital pentru a nu infecta familile?”, se indignează medicul.
Spitalul Clinic Republican (SCR) unde sunt internați pacienții cu Covid-19 în stare extrem de gravă se confruntă cu deficitul de medicamente eficiente în tratarea coronavirusului, scrie Anticorupție.md, cu referire la afirmațiile unui medic de la SCR, care a acceptat să facă declatații sub protecția anonimatului. (…) Potrivit medicului, ”nu sunt suficiente măștile potrivite care să-i protejeze. Angajaților li se spune să îmbrace câte două măști din pânză una peste alta. În timp ce în document este stipulat că pe medici îi pot proteja doar măștile de tip N 95, FFP1 și FFP2”.
Gazeta de Chișinău publică un interviu cu Ian Toma, cercetător moldovean la Universitatea George Washington, realizat de Elena Cioina. ”Din păcate, multe decizii pe care le-a luat Moldova par a fi influențate foarte mult de strategia iresponsabilă de prevenire a pandemiei în Rusia. Uneori, când ascultam ce se întâmplă în Moldova, aveam impresia că înainte de un briefing, președintele se consultă cu partenerul din Rusia”, afirmă cercetătorul. El estimează: ”Următoarele două, trei săptămâni cred că o să fie mai grele pentru R. Moldova. Totuși, metodele de izolare sunt eficiente. Dacă vom începe să testăm și să oprim focarele în mod pro-activ, identificând persoanele care cât de cât au putut fi infectate, atunci lucrurile vor merge spre bine. Cum s-a testat Guvernul, așa trebuie testați și oamenii care contactează cu alți oameni în timpul zilei. Șoferii de troleibuze, cei care duc medicii, medicii trebuie retestați. Chiar dacă azi nu ești pozitiv, asta nu înseamnă că mâine nu iei infecția de la un bolnav. Ca prognoze, e foarte greu de spus ce se va întâmpla în Moldova”.