Gazeta de Chișinău/API: ”Unii moldoveni vor parcurge, din nou, sute de kilometri, ca să voteze” (Revista presei)
-
08 Octombrie 2020 09:56
Revista presei din 08 octombrie 2020
Cazul răpirii polițistului de la Florești de către forțele separatiste este dezbătut în presa de la Chișinău. Mama lui Andrei Amarfii, ofițerul din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești, răpit ieri dimineață din curtea casei, situată în zona de securitate în orașul Camenca, regiunea transnistreană, a declarat că fiul ei a plecat la muncă, așa cum face în fiecare zi, însă a dispărut, scrie Nord News, citat de Cotidianul. „El la lucru s-a dus, dar mai departe nu știu ce s-a întâmplat. Ce am ajuns!”, a exclamat mama lui Andrei Amarfii. Cotidianul relatează că acest caz a fost discutat la Guvern. În debutul ședinței, premierul Ion Chicu a cerut eliberarea acestuia cu orice preț. Totodată, PAS a solicitat explicații de la premier și șeful statului pe acest caz, iar Platforma DA a cerut demisia atât a șefului de Interne, Pavel Voicu, cât și a Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco. Și PUN a anunțat că va depune o plângere penală pe numele așa-zisului lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, și a directorului așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, Valeriu Ghebos.
La Jurnal TV, liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, afirmă că Dodon își vede în continuare de campania electorală, iar răpirea polițistului se aseamănă cu expulzarea celor 7 profesori turci. „Igor Dodon așteaptă în data de 1 și 14 noiembrie excepții de la închiderea segmentului administrativ cu Transnistria pentru ca cetățenii de acolo să vină pentru a-l vota și, probabil, contează pe câteva zeci de mii de oameni care din păcate, ar putea face diferența în turul II. Era evident că trebuia să plătească cumva această mărinimie pentru Tiraspol și pentru Moscova”, a declarat Valeriu Munteanu. În tot acest timp autoritățile de la Chișinău nu întreprind nimic pentru salvarea polițistului, a declarat deputatul PAS, Mihai Popșoi, iar vicepreședintele PUN, Vlad Țurcanu, a subliniat că cel mai grav este faptul că orice cetățean poate fi oricând în locul polițistului de la Florești. În asemenea situație Igor Dodon nu face decât să neglijeze atribuțiile de serviciu, a declarat la Jurnal TV, reprezentantul Platformei DA, Ion Terguță.
Deputatul din R. Moldova care a monitorizat, din partea CSI, alegerile parlamentare în Republica Kârgâză, ANULATE peste două zile, le-a declarat „deschise, libere și competitive” – titrează Ziarul Național. „Potrivit informației oficiale a AIP CSI, observatorii au ajuns la concluzia că alegerile pentru Parlamentul Republicii Kârgâzstan au fost deschise, libere și competitive și s-au desfășurat în conformitate cu legislația națională și normele internaționale”, arată un comunicat de presă al Parlamentului de la Chișinău, care enumeră acțiunile deputatului Para în Kârgâzstan, printre care și depunerea de flori de la „monumentul Victoriei”, dedicat kârgâzilor care au participat la „marele război pentru apărarea patriei”. Numai că rezultatele anunțate la Bișkek au fost contestate de opoziție, cetățenii au ieșit în stradă, iar protestele au fost marcate de violențe. Drept urmare, Kârgâzstanul a anulat marți rezultatele controversate ale alegerilor sale legislative, după o noapte de violențe post-electorale în capitala Bișkek, amintește publicația.
”Dosarul Platon // Punct și de la capăt. Judecătoria Chișinău a acceptat revizuirea cauzei penale” – informează portalul Anticorupție.md. Judecătoria Chișinău a admis miercuri demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind inițierea procesului de revizuire a dosarului penal în care controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare. Decizia a fost luată de un complet din trei magistrați și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, examinarea dosarului Platon urmează să fie repornită de la zero, iar în acest timp inculpatul se va afla în stare de libertate. La 15 iunie 2020, Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție, după ce Procuratura Generală a solicitat suspendarea executării pedepsei, după ce acesta a stat aproape patru ani în Penitenciarul nr.13, amintește sursa citată.
Ziarul de Gardă analizează activitatea celor opt „prezidențiabili” și prezintă cele mai importante repere ale activității lor prin prisma averii, intereselor și integrității. De asemenea, publică un studiu amplu despre cele mai răspândite fraude electorale și cum pot fi acestea evitate.
”Unii moldoveni vor parcurge, din nou, sute de kilometri, ca să voteze” – scrie Gazeta de Chișinău, preluând un articol al Asociației Presei Independente. ”La fel ca la alegerile precedente, pentru mii de moldoveni din diaspora participarea la prezidențialele din 1 noiembrie 2020 va însemna un efort semnificativ, întrucât vor trebui să parcurgă și sute de kilometri până la secția de vot. Deși în acest an peste hotare vor fi deschise mai multe secții ca oricând – 139, față de 100 de secții la prezidențialele trecute, acestea nu sunt suficiente pentru a asigura o accesibilitate totală a cetățenilor la urne”, se arată în articol.