Gaura neagră din centrul galaxiei noastre înghite din ce în ce mai multă materie

  • 16 Septembrie 2019 13:46
Gaura neagră din centrul galaxiei noastre înghite din ce în ce mai multă materie Sci-News.com

Gaura neagră care se află chiar în mijlocul Căii Lactee, galaxia noastră, a devenit, cu trecerea timpului, din ce în ce mai lacomă, informează The Guardian, potrivit Digi24.ro.

Astronomii care monitorizează colosul din centrul galaxiei, denumit Sagittarius A*, au observat că în ultimul an, gaura neagră supermasivă a consumat materia din apropierea sa cu o viteză nemaivăzută.

Nu am mai văzut nimic similar până acum, în cei 24 de ani în care am studiat această gaură neagră. În mod normal Sagittarius A* este doar o gaură neagră liniștită și «la dietă». Nu știm de ce a început să absoarbă atât de multă materie”, a spus Andrea Ghez, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din California din Los Angeles.

În cel mai nou studiu, echipa de cercetători a analizat peste 13000 de observații asupra găurii negre făcute de-a lungul a 133 de nopți din 2003 până acum. Acestea au fost adunate de Observatorul Keck din Hawaii și de un Observator European din Chile.

Gaura neagră nu poate fi văzută pentru că acționează ca o trapă pe o singură parte pentru lumină. Este posibilă, însă, detectarea de radiație care rezultă din intrarea în spațiul „fără de întoarcere” a gazului și prafului cosmic de pe marginea discului găurii negre.

Studiul a arătat că această cantitate de radiație, deci de materie absorbită de gaura neagră, este de două ori mai mare decât ultima cea mai mare cantitate observată. Folosind o tehnică specială, cercetătorii au mai observat că această creștere reprezintă cea mai mare absorpție de materie din ultimii 25 de ani.

O posibilă explicație ar fi apropierea de galaxia noastră a unei alte găuri negre, S0-2, în timpul verii lui 2018, fapt ce face ca o mare cantiate de gaz de la steaua muribundă să fie capturată de Sagittarius A*.

O altă posibilitate implică un obiect bizar, denumit de cercetători G2, care este, cel mai probabil, o stea binară (un sistem în care două stele se orbitează reciproc). Gaura neagră ar fi putut desprinde un strat al celor două stele, fapt ce ar putea explica creșterea masivă de radiații de pe marginea discului.

Gaura neagră supermasivă se află la 26 000 de ani lumină de Pământ și nu prezintă niciun pericol la adresa planetei noastre.

Sursa: Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău