BNS: În primul trimestru al anului 2025, ar putea avea loc o scădere a activității economice
-
25 Ianuarie 18:30
În trimestrul IV al anului 2024 din totalul întreprinderilor care au participat la o anchetă de conjuctură, 60,5% s-au confruntat cu limitări în activitatea economică, principala cauză fiind cererea insuficientă pe piață. Această problemă a fost raportată de 31,7% din respondenți. De asemenea, activitatea întreprinderilor a fost influențată negativ de probleme financiare și lipsa forței de muncă calificată. Managerii estimează pentru trimestrul I al anului 2025 scăderea moderată a activității economice și a veniturilor din vânzări. Se așteaptă inclusiv o relativă stabilitate a numărului de salariați și creșterea moderată a prețurilor la produse, transmite IPN cu referire la Biroul Național de Statistică.
Potrivit managerilor chestionați de BNS, în activitatea de construcții în trimestrul I al anului curent va fi o scădere moderată a situației economice (sold conjunctural -15%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -10%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -8%). La fel, managerii preconizează creșterea moderată a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +7%).
În sectorul comerț cu amănuntul și servicii se estimează o scădere moderată a situației economice (sold conjunctural -10%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -12%). Se așteaptă relativă stabilitate a numărului de salariați (soldul conjunctural -5%) și creșterea moderată a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +14%).
Managerii întreprinderilor cu numărul de 250 și mai mulți salariați estimează o relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -1%) și a numărului de salariați (sold conjunctural 0%). Managerii întreprinderilor mari estimează scăderea moderată a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -10%) și creșterea moderată a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +12%).
În același timp, managerii întreprinderilor cu numărul de la 50 până la 249 salariați inclusiv estimează relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -3%). Managerii întreprinderilor mijlocii preconizează scăderea moderată a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -7%) și creșterea prețurilor de vânzare (sold conjunctural +17%).
Scăderea moderată a activității economice (sold conjunctural -8%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -12%) estimează managerii întreprinderilor mici. Managerii întreprinderilor cu numărul de la 10 până la 49 salariați inclusiv estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -2%) și creștere moderată a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +14%).
Managerii întreprinderilor micro se așteaptă la o scădere moderată a activității economice (sold conjunctural -12%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -13%), dar și la relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -5%). Managerii întreprinderilor până la 9 salariați inclusiv estimează creșterea moderată a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +14%).
Rezultatele au fost obținute prin intermediul anchetelor de conjunctură ale entităților din industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, care reflectă estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendințele de evoluție ale activității economice pe termen scurt.