GALERIE FOTO | Parcela de Onoare închinată ostașilor români căzuți în luptă în cel de-al Doilea Război Mondial, inaugurată la Baimaclia, Căușeni. Daniel Ioniță: Mulțumim veteranilor fără de contribuția cărora România nu ar fi fost astăzi ceea ce este

  • 28 Aprilie 2022 14:30
GALERIE FOTO | Parcela de Onoare închinată ostașilor români căzuți în luptă în cel de-al Doilea Război Mondial, inaugurată la Baimaclia, Căușeni. Daniel Ioniță: Mulțumim veteranilor fără de contribuția cărora România nu ar fi fost astăzi ceea ce este

În satul Baimaclia din raionul Căușeni astăzi a fost inaugurată Parcela de Onoare închinată la patru ostași ai Armatei Romane căzuți în luptă în cel de-al Doilea Război Mondial și care au fost înhumați in cimitirul din localitate. La eveniment a participat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi reprezentanți ai administrației publice locale și localnici. 

Ceremonia a început cu o slujbă de pomenire și sfințire a Parcelei de Onoare, oficiată de un sobor mixt de preoți de la Mitropolia Basarabiei și cea a Moldovei.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în Rep. Moldova, Daniel Ioniță, aflat pe final de mandat, a declarat că trebuie să le mulțumim tuturor veteranilor, jertfa cărora a stat la baza statelor actuale moderne.

”Astăzi este Ziua Veteranilor și trebuie să le mulțumim veteranilor Armatei Române, ca de altfel veteranilor tutor armatelor, fără de contribuția cărora România nu ar fi fost astăzi ceea ce este: un stat respectat, un stat modern, un stat integrat în NATO, un stat membru al Uniunii Europene, un stat care este alături de Rep. Moldova pe drumul spre Uniunea Europeană”, a declarat ambasadorul. 

Ambasadorul Daniel Ioniță a condamnat din nou agresiunea militară neprovocată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei.

Nu există sentimente mai nobile decât recunoștința, a menționat în discursul său Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

”Suntem prezenți la acest eveniment ca să comemorăm jertfa pe care a adus-o Armata Română în numele păcii și democrației. Acest cimitir, de rând cu alte cimitire ale eroilor români care și-au dat viața pe meleagurile noastre, reprezintă un simbol istoric. Este un moment care amintește localnicilor din Baimaclia ororile războiului și despre curajul militarilor ce au luptat cu drapelul  pentru neamul și poporul lor”, a afirmat Anatolie Nosatîi. 

Primarul localității Baimaclia, Adrian Cojocaru, a mulțumit României pentru ajutoarele acordate pentru renovarea grădiniței din sat și pentru alte proiecte de infrastructura.

”În acest loc sacru de veci pentru patru ostași români, care alături de zeci de frați de arme baimaclieni au luptat cot la cot și și-au jertfit viața pentru viitorul nostru în pace și prosperitate. Datoria noastră morală este să păstrăm vie amintirea înaintașilor noștri care au luptat și au căzut pe câmpurile de luptă”

Dle Ambasador, profit de această ocazie pentru a vă aduce sincere mulțumiri din partea baimaclienilor pentru investițiile făcute de România în comuna noastră, investiții de zeci de milioane de lei în grădiniță și infrastructură, investiții care au îmbunătățit viața locuitorilor”, a menționat primarul. 

Parcela de Onoare din Cimitirul ortodox al Comunei Baimaclia, adăpostește rămășițele a patru eroi români, din Regimentul 67 Infanterie. Militarii români au fost înhumați în acest cimitir în 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în patru morminte individuale.

Costul reabilitării Parcelei de Onoare, în valoare de aproape opt mii de euro, a fost acoperit din fonduri oferite de statul român.

Pe teritoriul Basarabiei au existat peste 240 de cimitire și memoriale militare ale eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. Zeci dintre ele au fost reabilitate, în majoritatea cazurilor cu susținere financiară din partea României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău