GALERIE FOTO | Festivalului Internaţional de Poezie "Grigore Vieru" a început astăzi la Chișinău și va continua la Iași

  • 14 Mai 15:58
GALERIE FOTO | Festivalului Internaţional de Poezie

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie "Grigore Vieru" a început astăzi la Chișinău și va continua la Iași. Evenimentul a început cu depuneri de flori şi un recital de poezie la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor,relatează Radio Chișinău.

Diseară, la Teatrul „Licurici” va avea loc Gala Premiilor Festivalul, oferite de Institutul cultural Român de la Chișinău şi un spectacol omagial. Mâine, la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova se va desfăşura simpozionul științific dedicat lui Grigore Vieru. 

Câteva zeci de oaspeți – poeți, scriitori, editori din România și Italia au onorat cu prezența lor acest festival, printre ei numărându-se Viorel Dinescu, Daniel și Filomena Corbu, Teodor Codreanu, Vasile Fluturel și alții care au prezentat mai multe apariții editoriale dedicate lui Grigore Vieru.

Criticul literar Mihai Cimpoi a remarcat importanța Festivalului, aflat la cea de-a 11 ediție, pentru scriitorii, dar și cititori de toate vârstele de pe ambele maluri ale Prutului, pentru care Grigore Vieru a devenit un liant:

Grigore Vieru vine acum cu toți prietenii săi, spun că vine pentru că este o prezență reală. Salutăm prietenii noștri din Iași, Râmnicu Sărat, Galați și alte orașe. Ne bucură faptul că Institutul Cultural Român Din Chișinău susține festivalul Mihai Eminescu în mod concret.

 

Traducătorul italian Francesco Altieri a adus la Festival volumul “Trandafirul singuratic”, versuri de Grigore Vieru  în italiană:

Eu cred că Grigore Vieru este înainte de toate un maestru absolut al limbii române. Numai cu un cuvânt , mereu, a spus tot. Pentru mine, uneori a fost teribil să traduc în limba italiană, pentru că noi nu avem asemenea capabilitate de a exprima într-un cuvânt atâtea semnificații.

Scriitorul român Vasile Fluturel, care lansează cartea sa de interviuri și memorii despre poet, „10 ani fără Grigore Vieru”, a subliniat că poetul a fost un promotor al spiritului românismului:  

Era odată împreună cu doamna directoare a bibliotecii „I.Creangă” și s-a produs o pană de mașină, undeva într-o comună, în drum spre Neamț. Și un copil care se afla la poartă l-a recunoscut imediat si s-a dus repede la mama lui în ogradă strigând: “Mamă, mamă, la poartă este Grigore Vieru!”. Pentru că și înainte de 91 prindeam televiziunea din Republica Moldova și după aceea, după 1990, prin turneele pe care le-a realizat prin țară, împreună cu Ion și Doina Aldea-Teodorovici și alte personalități, și-a manifestat spiritul patriotic și dragostea față de poporul și limba română, pe care întotdeauna o scria cu litere majuscule.

În cadrul Festivalului, la Uniunea Scriitorilor a avut loc un colocviu  și lansarea mai multor cărți de Grigore Vieru și despre poet. Pe data de 16 și 17 mai Festivalul va continua la Iași.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
10 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14 °C
Sun
10 °C
Mon
10 °C
Tue
12 °C
Wed
11 °C

Curs oficial BNM 15 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3214 0.0390
USD 17.5802 0.0643
RON 4.0546 0.0067
UAH 0.7255 0.0053
RUB 0.2745 0.0021
Arhivă Radio Chișinău