GALERIE FOTO | Comemorarea victimelor accidentului aviatic de lângă localitatea Haragîș | Mihaela Maxim: ”Nu ne-am oprit nicio clipă din zbor. Ne-am făcut meseria, pentru că știm că ei au iubit atât de mult această meserie, că ar fi făcut la fel” (AUDIO)

  • 03 Iunie 2021 20:10
0%
00:00:00
00:00:00

O ceremonie de comemorare a victimelor accidentului aviatic de lângă localitatea Haragîș, raionul Cantemir, în urma căruia, acum cinci ani și-au pierdut viața patru membri ai unui echipaj SMURD din România, a avut loc astăzi la memorialul ridicat lângă locul tragediei. La eveniment au participat colegi ai paramedicilor, oficiali, dar și locuitori din regiune pentru a le aduce un omagiu eroilor căzuți la datorie, transmite Radio Chișinău.

Ceremonia a început cu un parastas în memoria celor patru eroi, membri ai echipajului SMURD, care și-au pierdut viața în timp ce efectuau o misiune de salvare. Câteva zeci de angajați de la Situații Excepționale din România și Republica Moldova, precum și paramedici de la SMURD România au venit la Haragâș pentru a-și comemora colegii. Ei au ținut un minut de reculegere și au depus flori.

Medicul șef al SMURD Iași, Diana Cimpoieșu, mărturisește că în fiecare zi li se aduce un omagiu colegilor care și-au pierdut viața în misiune acum cinci ani.

În echipa aero-medicală a SMURD Iași sunt 9 medici și 9 asistenți. Mihaela și Gabriel lipsesc, ei au ales să se înalțe la cer, într-o misiune de salvare a vieții. S-au dus să facă gardă în ceruri, așa credem. Ne lipsesc și piloții din unitatea specială de aviație. Fără ei, familia SMURD Iași e mai săracă și o să rămână așa întotdeauna. În fiecare dimineață îi salutăm după raportul de gardă, îi salutăm în fotografia pe care o avem în departamentul de urgență. Uneori le cerem părerea. Tare mult ne-am fi dorit să știm ce cred ei despre un caz sau altul”.

Una dintre colegele paramedicilor care și-au pierdut viața în accidentul aviatic de la Haragâș, asistenta-șefă Mihaela Maxim spune că cel mai bun lucru pe care pot să-l facă pentru colegii lor e să continue misiunile de salvare.

A fost un moment foarte greu, de necrezut pentru noi. Deși au trecut cinci ani, ne este la fel de greu ca la început. După acest accident, nu ne-am oprit nicio clipă din zbor. Cu toții am mers mai departe, ne-am făcut meseria, pentru că știm că ei au iubit atât de mult această meserie, că ar fi făcut la fel”.

La eveniment a participat și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a subliniat că în acești ani, România a continuat să sprijine Republica Moldova și cetățenii săi.

„Nu vom putea niciodată să uscăm lacrimile care încă persistă în ochii familiilor celor dispăruți. Pe de altă parte, cred că Mihaela, Gabriel, Dinu și Voicu ar fi mândri de ceea ce am reușit să facem în cei ci ani de zile de când au plecat la ceruri(…) Acum 5 ani, proiectul SMURD era doar un proiect pilot, iar acum SMURD Moldova s-a extins pe teritoriul întregii țări și este susținut în continuare cu un grant substanțial din partea Uniunii Europene.  Totodată, în cei cinci ani care au trecut de la tragedie, România a reușit să renoveze peste 1200 de grădinițe în toate raioanele din Republica Moldova(…) Am contribuit și contribuim în continuare prin proiecte derulate în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Această pandemie care ne-a schimbat tuturor viețile, cred că a fost un test pe care România și Republica Moldova au reușit, cel puțin până acum, să-l treacă pentru că am fost convinși, noi, de partea dreaptă a Prutului, că doar împreună trebuie să ieșim din această stare nenorocită. În ultimii doi ani, România a trimis zeci de camioane de ajutoare medicale în Republica Moldova și a donat până în momentul de față peste 300 de mii de doze de vaccin anti-COVID. Avem în curs de pregătire o altă donație de 100 de mii de doze de vaccin care urmează să sosească în zilele următoare în Republica Moldova spre folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”.

 

Și locuitorii satului Haragâș care au venit să-i pomenească pe cei patru paramedici spun că nu au uitat cele întâmplate acum 5 ani. Oamenii au povestit că obișnuiesc să vină la locul tragediei pentru a avea grijă de monumentul dedicat echipajului SMURD.

Amintim că pe 2 iunie 2016, un elicopter SMURD, cu patru membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit într-o pădure din apropiere de Haragâș, în condiții de ploaie și ceață. Ca urmare a accidentului aviatic, pilotul, copilotul, medicul și asistentul medical, toți cetățeni români, și-au pierdut viața. Echipajul se afla în misiune pentru a prelua un pacient din Cahul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău