Gaburici anunță zile negre pentru Republica Moldova (Jurnal de Chișinău)
-
10 Iunie 2015 09:45
Revista presei din 10 iunie 2015
Gaburici anunță zile negre pentru Republica Moldova, scrie Jurnal de Chișinău. Una din condițiile Fondului Monetar Internațional privind semnarea unui nou acord de împrumut pentru Republica Moldova ar fi lichidarea celor trei bănci cu probleme – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Dacă nu vom semna acest acord de finanțare cu FMI, țara va intra în incapacitate de plată, a declarat premierul. Gaburici susținuse anterior că dacă nu se va ajunge la un acord cu FMI, va fi o perioadă foarte grea pentru Republica Moldova, iar autoritățile vor fi obligate să recurgă la diferite acțiuni de genul reducerii în masă de cadre, a investițiilor din Bugetul de stat etc.
Timpul reține că noul guvernator al regiunii ucrainene Odesa, Mihail Saakașvili, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că intenționează să consolideze granița Ucrainei cu teritoriul separatist moldovenesc Transnistria. ”Traficul de droguri și de arme de la această graniță nu aduce nimic bun", a declarat fostul președinte georgian marți, la Odesa. Rusia are aproape 2.000 de militari în Transnistria. Dintre aceștia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alți 400 de militari ruși fac parte din forța de menținere a păcii. În acest context, armata ucraineană a săpat un șanț de protecție de-a lungul segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, pentru a împiedica accesul tehnicii militare rusești din regiunea transnistreană. De asemenea, segmentul de frontieră care leagă Ucraina de regiunea separatistă este păzit nu doar de grăniceri ucraineni, dar și de soldați experimentați ai Gărzii Naționale.
Câți alegători sau cetățeni avem în Republica Moldova? – se întreabă Timpul care constată că deși populația activă scade de la scrutin la scrutin, numărul votanților crește. Ziarul amintește că la referendumul din 2010 CEC a introdus pe liste un număr de 2 662 052 persoane, mai mult decât în campaniile anterioare, când în 2009 au fost incluse 2 586 309 persoane, în 2005 erau 2 270 068 persoane, iar în 2001 - 2 256 241.
EVZ semnalează că oamenii de la sate știu că vor vota duminică primarul, atât. De consiliu local nimeni nu știe nimic, nu știu că acesta este ales din partea partidelor sau din rândurile candidaților independenți. Oamenilor de la sat le-a intrat în cap că primarul e totul, el merge pe ulițe, face dreptate ca regele Solomon și împarte bani, scrie Evenimentul Zilei.
Adevărul titrează că la Chișinău va fi o luptă între Est și Vest, va fi o luptă a celor care vor într-un fel să sugereze că viitorul Republicii Moldova, combaterea corupției, se poate realiza într-un cadru asiatic sau într-un context care să se apropie de cadrul european.