Furtuna tropicală Gordon a ajuns pe coasta americană a Golfului Mexic; o persoană a murit
-
05 Septembrie 2018 12:04
O persoană a decedat, iar mii de locuitori au rămas fără curent electric după ce furtuna tropicală Gordon a ajuns, marți seară, pe coasta americană a Golfului Mexic, relatează AFP.
Furtuna a atins zona de uscat din apropierea graniței dintre statele Alabama de Mississippi unde era în vigoare o alertă de uragan.
Starea de urgență a fost declarată de asemenea în orașul New Orleans (Louisiana), devastat în 2005 de uraganul Katrina. Autoritățile din New Orleans au îndemnat locuitorii din afara sistemului de diguri al orașului să evacueze zona.
Un copil a decedat după ce a fost lovit de un arbore care a căzut pe o casă mobilă din Pensacola (Florida), a anunțat Serviciul Național de Meteorologie din SUA, citat de AFP.
Circa 24.000 de abonați au fost privați de energie electrică în Alabama, Florida și Mississippi, conform media.
Format luni la sud de Florida, lângă arhipelagul Keys, Gordon se afla marți la ora 3:00 GMT la aproximativ cincizeci de kilometri sud-est de Biloxi (Mississippi), potrivit Centrului Național pentru Uragane (NHC) din SUA.
Furtuna se deplasează spre nord-vest și este însoțită de vânturi de 110 kilometri la oră și rafale de până la 130 de kilometri la oră în partea centrală.
Alerta de uragan, decretată între gura Pearl River - la frontiera dintre statele Louisiana și Mississippi - și granița dintre Alabama și Florida, a fost menținută, precizează AFP.
Șeriful din Harrison (Mississippi), Troy Peterson, a declarat stare de asediu începând de marți, ora locală 19:00 (1:00 GMT), până miercuri, la ora locală 7:00, potrivit postului local WLOX.
Comisia de jocuri din Mississippi a solicitat închiderea tuturor cazinourilor marți, începând de la ora 17:00.
Gordon se deplasează pe uscat și va ''urca miercuri până în valea fluviului Mississippi'', a precizat NHC.
Până la 20 de centimetri de ploaie ar putea cădea în zona statelor americane din apropierea Golfului Mexic.
Precipitațiile abundente vor afecta în special zonele de coastă, iar furtuna va fi însoțită de valuri puternice, însă fenomenul meteorologic ar trebui să "slăbească rapid" în intensitate pe măsură ce avansează pe uscat.
O a doua furtună tropicală, Florence, s-a format în larg și s-a transformat în uragan de categoria a 2-a, cu vânturi care ating 160 de kilometri la oră, însă pe moment aceasta nu reprezintă o amenințare pentru zonele locuite.
Anul trecut, mai multe uragane s-au abătut asupra statelor Texas, Florida și Puerto Rico, provocând mii de decese, pagube materiale estimate la sute de miliarde de dolari, întreruperi masive ale aprovizionării cu electricitate și avarierea a sute de mii de structuri.
Sursa: Agerpres