Furtună puternică în Halkidiki. Șase turiști și-au pierdut viața și cel puțin 30 de persoane au fost rănite

  • 11 Iulie 2019 09:19
Furtună puternică în Halkidiki. Șase turiști și-au pierdut viața și cel puțin 30 de persoane au fost rănite

Update 11.28 : Încă un cetățean român rănit în urma furtunii de miercuri din Halkidiki, Grecia, a fost transportat la spital, informează un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la București.

Anterior, Ministerul român al Afacerilor Externe anunța despre, doi cetățeni români, o femeie și un băiat de 8 ani, și-au pierdut viața după ce acoperișul unui restaurant din Nea Plagia (regiunea Halkidiki ) s-a prăbușit ca urmare a fenomenelor meteo extreme (vânt foarte puternic, ploaie și grindină) care au afectat miercuri seara nordul Greciei, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Românii se aflau într-o tavernă din Nea Plaghia al cărei acoperiș s-a prăbușit din cauza vântului extrem de puternic. Informația a apărut în presa elenă, care citează membri ai echipelor de intervenție.

Autoritățile din Grecia nu au stabilit dacă este o legătură de rudenie între cei doi.

Ministerul Afacerilor Externe a luat legătura cu ambasada din Atena care urmează să obțină informații oficiale.

Alte zeci de persoane au fost rănite și au ajuns la spitale din Halkidiki și Salonic. Au fost date sute de apeluri la pompieri pentru inundații, copaci rupți sau drumuri blocate.

Aceasta este prima mare provocare pentru noul guvern de la Atena, care a activat deja o celulă de criză.

Protecția civilă a spus că fenomenele meteo din Halkidiki sunt fără precedent.

Doi cetățeni cehi în vârstă au fost uciși după ce o rafală de vânt a măturat rulota în care se aflau, în peninsula Halkidiki din nordul Greciei, care se bucură de popularitate în rândul turiștilor, conform informațiilor furnizate de poliție.

Alte două persoane, de naționalitate rusă, un bărbat și un băiat, și-au pierdut viața după ce un copac s-a prăbușit lângă un hotel din orașul Potidea, aflat pe litoralul grecesc, potrivit autorităților.

Conform estimărilor unui centru medical, între 60 și 70 de persoane au primit îngrijiri pentru rănile suferite, majoritatea fracturi.

„Este pentru prima oară în cariera mea de 25 de ani când am trecut prin așa ceva”, a declarat directorul centrului medical, Athansios Kaltsas, pentru OPEN TV. „A fost dintr-odată, atât de brusc”.

Meteorologul Klearxos Marousakis a descris condițiile meteo ca „extrem de neobișnuite” pentru această perioadă a anului. 

A plouat torențial, iar vântul a suflat atât de tare, încât scaunele au fost luate pe sus și chiar fațadele unor clădiri au fost smulse. Furtuna puternică a fost însoțită și de grindină. Nord-estul Greciei, unde se află stațiuni populare printre turiștii români, se află și joi sub cod roșu și portocaliu de furtună.

Furtuni violente și în Italia

Furtunile violente fac prăpăd și în Italia. În nord-est, zeci de copaci au fost puși la pământ după ce vântul a suflat cu peste 60 de kilometri pe oră. Ministerul român de Externe îi atenționează pe cetățenii români care au programate călătorii în Italia în această perioadă că nordul și centrul peninsulei rămân sub cod galben de precipitații intense, grindină, furtuni și intensificări ale vântului. 

sursa: digi24

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău