Fundația lui Bill Gates va finanța dezvoltarea unor medicamente împotriva variantelor rezistente ale coronavirusului

  • 08 Septembrie 2021 16:41
Fundația lui Bill Gates va finanța dezvoltarea unor medicamente împotriva variantelor rezistente ale coronavirusului

Bill & Melinda Gates Foundation va aloca o finanțare de 35 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unor medicamente antivirale care să combată variantele rezistente ale coronavirusului SARS-CoV-2, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Fondurile vor merge către compania britanică privată Exscientia Ltd care va aloca o sumă identică și va coordona dezvoltarea unui grup de până la cinci medicamente, care sunt deja pregătite pentru a intra în etapa studiilor clinice.

Programul se va concentra inițial pe testarea unor substanțe active împotriva virusului SARS-CoV-2 și a variantelor sale, precum și împotriva altor coronavirusuri.

Potrivit acestui parteneriat semnat pe patru ani, Exscientia Ltd ar putea să primească fonduri suplimentare care să susțină medicamentele sale candidate pe durata etapelor rămase de parcurs până la comercializarea lor.

Compania britanică, înființată în urmă cu nouă ani, folosește algoritmi creați pe computer pentru a dezvolta medicamente ce vizează terapii dintr-o gamă variată, de la oncologie și până la psihiatrie.

Principalul program al firmei britanice vizează o enzimă denumită protează principală a coronavirusului, care apare în tipuri diverse ale acestei familii virale, inclusiv în variantele de SARS-CoV-2.

Reprezentanții companiei Exscientia Ltd spun că dezvoltă mici molecule care țintesc proteinele din interiorul celulelor, spre deosebire de medicamentele actuale folosite împotriva COVID-19, care țintesc proteinele virusului SARS-CoV-2 aflate la suprafața acestuia și care prezintă o probabilitate mai mare de a suferi mutații.

„Micile molecule de medicamente pe care noi le dezvoltăm vor fi durabile în timp și pot fi stocate pentru următoarea pandemie, pot fi distribuite pe scară largă și foarte ușor în rândul populațiilor care se confruntă cu un virus nou sau cu o nouă variantă actuală”, a declarat Denise Barrault, directoarea departamentului de gestionare a portofoliului companiei britanice.

Parteneriatul semnat cu Fundația Gates va fi de asemenea extins pentru a dezvolta medicamente împotriva gripei și a familiei de virusuri Paramyxoviridae, având potențialul de a demara programe suplimentare, au precizat reprezentanții Exscientia Ltd.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău