Fugarul Ilan Șor ar fi aterizat ieri la Istanbul, iar de acolo a plecat spre Moscova (Revista presei)

  • 09 Noiembrie 2023 10:46
Fugarul Ilan Șor ar fi aterizat ieri la Istanbul, iar de acolo a plecat spre Moscova (Revista presei)

Ziarul de Gardă se referă la  anunțul istoric al Comisiei Europene  de a recomanda deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, dar și la  principalele constatări ale Raportul CE pentru anul 2023 privind R. Moldova. Tot în această ediție, aflați toate amănuntele și subtilitățile alegerilor locale generale 2023. Citiți cum au votat orheienii fără Șansă și Șor în buletinele de vot, și aflați care sunt partidele care au avut cele mai mari cheltuieli pentru primul tur al alegerilor locale.

Șefa statului Maia Sandu a avut o discuție la telefon cu președintele Ucrainei Vladimir Zelenski. Cei doi șefi de stat au vorbit despre recomandarea Comisiei Europene, din 8 noiembrie, de a începe discuțiile privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei. Sandu și Zelenski au discutat și despre cetățenii evacuați din Fâșia Gaza, scrie Newsmaker. Am avut o conversație telefonică cu președintele Zelenski”, a scris președinta Republicii Moldova pe rețelele de socializare, în seara zilei din ajun. Șefa statului a adăugat că Ucraina și Moldova sărbătoresc ziua importantă în care Comisia Europeană a recomandat deschiderea discuțiilor de aderare.

Zi decisivă pentru ruperea ireversibilă a Moldovei de Rusia, titrează DW. Comisia Europeană a anunțat miercuri, , avizul pozitiv de începere a negocierilor de aderare cu Moldova – o decizie finală urmând a fi luată de Consiliul European la reuniunea din 14 și 15 decembrie 2023. Proiectul raportului Comisiei Europene despre progresele Republicii Moldova este încurajator, fiind constatate progrese în 6 din cele 9 domenii în care Moldovei i s-a indicat să facă reforme.  DW observă că Rusia, reacționează în stilu-i caracteristic – cu amenințări la adresa Moldovei. „Republica Moldova a luat direcția renunțării la suveranitate și riscă să devină o altă victimă a politicii coloniale a Occidentului”, a avertizat miercuri secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev (ex-director FSB), la o reuniune în cadrul CSI. Patrușev a acuzat Occidentul și SUA de faptul că „tulbură ordinea mondială și fac să crească riscul utilizării armelor nucleare”. La rândul lor, după aparentul succes obținut inclusiv prin corupție la alegerile locale de duminică, politicienii pro-ruși și falșii pro-europeni de la Chișinău încearcă să acrediteze, în tandem cu Rusia, ideea conform căreia prăbușirea guvernării pro-europene a Maiei Sandu a început. Liderii partidelor controlate de Rusia se invită reciproc la „masa de negocieri” în vederea „consolidării eforturilor împotriva Maiei Sandu” – împreună bulversând societatea cu mesaje ostile integrării Moldovei în UE și acreditând percepția că guvernarea pro-UE și-ar fi pierdut susținerea populară.

Jurnal.md anunță despre o Reuniune obscură la Moscova. Fugarul Ilan Șor ar fi aterizat ieri la Istanbul, iar de acolo a decolat spre Moscova. Potrivit surselor Jurnal.md, la Istanbul se află și socialiștii Adrian Albu și Bogdan Țârdea, care urmau  să zboare în Rusia. „Oameni au fost chemați să li se dea indicații noi, ce să facă, cum să se comporte, ce să spună, unde să mai atace și ce acțiuni subversive să mai facă pe teritoriul R. Moldova. Ei nu sunt independenți și fără indicațiile Moscovei nu fac nimic”, a menționat Sergiu Tofilat, expert în probleme energetice. O opinie similară a avut și fostul deputat Alexandru Slusari.

Și Adevărul scrie că Oligarhul fugar Ilan Șor nu se mai ascunde de justiția din Moldova în Israel, acesta părăsind marți Țara Sfântă și plecând, cel mai probabil, în Turcia, potrivit șefului Interpol Moldova, Viorel Țentiu. De asemenea, Viorel Țentiu a mai afirmat că toate țările membre Interpol au fost anunțate despre faptul că Ilan Șor, condamnat penal, a părăsit teritoriul Țării Sfânte și se ascunde acum în una dintre ele. Iar întrebat dacă nu exclude faptul că acesta se află în Turcia, el a răspuns că ,,Turcia este membră a Interpol. Nu exclud, dar nici nu pot să confirm.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău