Frauda bancară ne-a majorat tarifele la energia electrică și termică (Revista presei)

  • 18 Martie 2017 14:27
Frauda bancară ne-a majorat tarifele la energia electrică și termică (Revista presei)

Revista presei din 18 martie

Frauda bancară ne-a majorat tarifele la energia electrică și termică, comentează Mold-street decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care a  aprobat vineri la pachet majorarea cu 4-24% a tarifelor la serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice. Mold-street observă că întreprinderile statului sunt mai ineficiente decât Gas Natural Fenosa și respectiv tarifele în zona de nord a Moldovei sunt cu peste 10% mai mari decât la Chișinău sau în raioanele din centrul și sudul țării. Un kWh la Briceni e mai scump cu 13 bani decât la Bălți și cu 26 bani decât la Chișinău.

„CREȘTEM MOLDOVA!” S-AU MAJORAT TARIFELE LA ENERGIA ELECTRICĂ ȘI TERMICĂ, titrează și portalul Report.md. Tariful la electricitate pentru consumatorii Fenosa a crescut cu 7 bani per kilowatt până la 1,99 lei pentru un kilowatt-oră. Pentru gospodăriile racordate la RED Nord a fost stabilit un tarif de 2,12 lei pentru un kilowatt-oră, iar pentru RED Nord-Vest – de 2,25 lei. S-a scumpit și căldura pentru locuitorii capitalei. Prețul pentru o gigacalorie va fi, în următorul sezon de încălzire, de 1 122 lei. A fost majorat tariful și la energia termică livrată consumatorilor de către CET-Nord. Aceștia vor plăti 1 220 lei pentru o gigacalorie.

Ziarul Național reține PROMISIUNEA lui Dodon, făcută la Moscova: Nesocotește poziția Guvernului și Parlamentului de la Chișinău. Indiferent dacă Guvernul și Parlamentul de la Chișinău vor refuza să preia președinția Comunității Statelor Independente și să participe la viitoarea adunare interparlamentară a statelor-membre ale CSI, R. Moldova va fi prezentă cu o delegație impunătoare la eveniment. Promisiunea a fost făcută de președintele R. Moldova, Igor Dodon, care a avut o întrevedere la Moscova cu secretarul executiv al Comunității Statelor Independente, Serghei Lebedev.

Evenimentul Zilei scrie că la Moscova s-a mai discutat subiectul reglementării diferendului transnistrean. Igor Dodon l-a informat pe Vladimir Putin despre intenția de a avea o întrevedere cu liderul transnistrean, până la sfârșitul lunii martie. Dodon i-a mai spus lui Putin că ar vrea să fie stabilit un parteneriat strategic între Republica Moldova și Federația Rusă. Evenimentul Zilei amintește că niciun parteneriat strategic între Republica Moldova și Federația Rusă nu a împiedicat Moscova să taxeze Republica Moldova ori de câte ori avea chef sau i se părea că lucrurile nu merg la noi așa cum și-ar dori Kremlinul.  Cât privește dubla cetățenie, e puțin probabil ca Duma de Stat să-și schimbe legislația de dragul lui Dodon sau al moldovenilor pe care acesta pretinde că îi apără pe baricade, scrie EVZ.

Putin l-a luat la mișto pe Dodon. Președentele Moldovei s-a făcut că nu înțelege, titrează Timpul.  Președintele Moldovei, Igor Dodon, care a zburat la Moscova în pofida recomandării Guvernului, s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin. Chiar din start, Dodon l-a anunțat pe Putin că i-a adus cadou câteva zeci de sticle de vin moldovenesc „Cricova”. „Aveți propria dvs. colecție la „Cricova”, încă din anii 2002-2003, câteva zeci de sticle dn colecția dvs. personală am adus astăzi,” – a spus presedintele Moldovei. În replică, Putin a spus: „Mi-ați adus (cadou) ce-i al meu?” Acest dialog a fost publicat pe Twitter de jurnalistul „Komsomolskaia Pravda” (KP), Dmitri Smirnov. Agentiile de stat nu au preluat răspunsul lui Putin, iar pe site-ul Kremlinului replica lui Putin a fost formulata diferit: „Mi-ați adus un cadou?”

Adevărul constată că „Dodon se dovedește a fi pe zi ce trece o calamitate geopolitică pentru Republica Moldova întrucât îi lipsește abilitatea de a obține maximul pentru statul moldav la confluența intereselor speciale dintre EST și VEST. El mizează totul pe cartea rusă și implicit pe mărinimia lui Vladimir Putin. În afara jocului geopolitic pe care îl face în favoarea Kremlinului pentru a-și impune partidul (PSRM) în alegerile de anul viitor, Igor Dodon pare lipsit de o strategie politică clară și încearcă să pozeze într-un lider autoritar de calibrul președintelui PCRM, Vladimir Voronin…Dacă Igor Dodon va pleca și de această dată  doar cu promisiuni de la Kremlin atunci întregul său joc pro-Putin este o formă fară fond și implicit lipsit de legitimitate pentru electoratul său. Din acest moment, Parlamentul R.Moldova ar trebui să demareze procedurile de suspendare a președintelui dacă se dorește menținerea statului moldav în sfera de influență euro-atlantică”, scrie Adevărul.

Editorialistul Nicolae Negru analizează în Ziarul Național proiectul votului uninominal lansat de PDM. „Temerile noastre s-au îndreptățit, proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral nu ia în calcul participarea transnistrenilor la alegerile parlamentare, decât după recâștigarea controlului asupra raioanelor separatiste. Astăzi, deoarece teritoriul Republicii Moldova alcătuiește o singură circumscripție, Parlamentul îi reprezenta formal și pe transnistreni, oricât de mică ar fi participarea lor la alegeri. Odată cu adoptarea proiectului de lege propus de PD, această reprezentativitate se va suspenda și transnistrenii se vor pomeni de jure în afara spațiului electoral național. În schimb, găgăuzii vor avea șansa să-și trimită în Parlamentul Republicii Moldova un grup de deputați, în pofida faptului că legislația în vigoare nu permite înființarea partidelor etnice. Astfel, se produce o federalizare de facto a Republicii Moldova, găgăuzii vor obține o tribună a lor în Parlamentul de la Chișinău, ceea ce în sine nu ar fi rău, dacă nu ar exista riscul folosirii acesteia în scopuri separatiste, pentru a promova interesele Rusiei. Chiar să fie atât de disperat PD-ul, încât să pună în pericol continuu integritatea teritoriului național?” - se întreabă autorul.

Ziarul Național îl citează pe liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, care consideră că prin introducerea votului uninominal va fi legalizat regimul separatist de la Tiraspol. „Problema transnistreană este cheia acestui vot uninominal. Dacă mă convinge cineva că astfel nu vom legaliza Transnistria, atunci mai vedem. Totuși, nu văd cum”, a declarat Mihai Ghimpu la ProTV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău