Franța se retrage din operațiunea NATO în Mediterana; ambasadorul turc la Paris spune că NATO nu va exista fără Turcia

  • 01 Iulie 2020 18:08
Franța se retrage din operațiunea NATO în Mediterana; ambasadorul turc la Paris spune că NATO nu va exista fără Turcia

NATO fără Turcia? Aceasta ar însemna sfârșitul Alianței, a susținut miercuri ambasadorul turc la Paris, Ismail Hakki Musa, după ce i s-a vorbit într-o comisie a parlamentului francez despre ''imperialismul turc'' și punerea ''în pericol'' a prezenței Turciei în NATO, în timp ce Franța a anunțat că se retrage temporar din operațiunea NATO în Mediterana până când va primi din partea Alianței un răspuns privind fricțiunile sale cu Turcia, scrie AFP, preluat de Agerpres.

''Imaginați-vă NATO fără Turcia! Nu veți mai avea NATO! Nu va mai exista NATO fără Turcia! Nu veți ști cum să tratați cu Iranul, Irakul, Siria, Mediterana de Sud, Caucazul, Libia, Egiptul'', a spus diplomatul turc în fața Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare a Senatului francez, în contextul unei escaladări puternice a tensiunilor între Paris și Ankara.

''Turcia nu este o țară oarecare în NATO'', a continuat ambasadorul Ismail Hakki Musa, evidențiind ponderea militară și demografică a țării sale. ''Noi am ținut flancul de Sud și de Est în timpul Războiului Rece cu multe eforturi, uneori în detrimentul prosperității națiunii noastre, a poporului nostru'', a explicat el.

''Imperialismul președintelui turc (Recep Tayyip Erdogan) creează o politică de tensiune și adesea de provocare'', a spus în timpul discuției din acea comisie parlamentară senatorul francez Jean-Marie Bockel, membru al Adunării Parlamentare a NATO. ''Tot ce sper este ca ceea ce se întâmplă în acest moment să nu pună în pericol această prezență a Turciei în cadrul Alianței Atlantice'', a adăugat el, stârnind astfel reacția ambasadorului turc.

Franța critică intens intervenția militară turcă în Libia de partea guvernului de uniune națională de la Tripoli, care, cu ajutorul acestui sprijin a reușit să respingă ofensiva către capitală a trupelor mareșalului Khalifa Haftar. Acesta din urmă este sprijinit în principal de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Conform mai multor analiști, Franța de asemenea l-a susținut pe Haftar, deși Parisul neagă.

În contextul tensiunilor legate de poziționarea față de taberele implicate în conflictul libian, președintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia că are în acest conflict o ''responsabilitate istorică și criminală'' în calitate de țară care ''pretinde a fi membră NATO''.

În replică, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a spus că ''Franța, pe care Macron o conduce, sau mai degrabă pe care nu reușește să o conducă în acest moment, nu se află (în Libia) decât pentru a-și urmări interesele cu o mentalitate distructivă''. Cavusoglu a acuzat de asemenea Franța că ''se străduie să consolideze prezența Rusiei'' în Libia, deși ''NATO consideră Rusia o amenințare''.

Tensiunile dintre Paris și Ankara sunt ilustrate și de un recent incident naval în Mediterana, Franța acuzând Turcia că a amenințat una dintre fregatele ei în timpul unei operațiuni de control a navelor suspectate de încălcarea embargoului de armament pentru Libia, președintele Macron văzând în acest incident un nou exemplu ce arată ''moartea cerebrală'' în care în opinia sa se află NATO.

Ministerul francez al apărării a anunțat miercuri retragerea temporară a Franței din operațiunea de securitate maritimă a NATO în Mediterana, 'Sea Guardian', până când va primi din partea Alianței un răspuns solicitărilor sale legate de fricțiunile cu Turcia.

''Nu ni se pare normal să menținem mijloace într-o operațiune menită, printre alte sarcini, să controleze respectarea embargoului cu aliați care nu-l respectă'', a explicat Parisul, făcând referire la Turcia.

Franța a cerut NATO în special ''ca aliații să-și reafirme solemn atașamentul și angajamentul față de respectarea embargoului'' asupra armelor în Libia și stabilirea unui mecanism mai precis de conciliere în cadrul Alianței.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău