Franța pune presiune pe Rusia înaintea convorbirii Macron – Putin: Dacă va fi confruntare sau colaborare, Vladimir Putin o va decide

  • 28 Ianuarie 2022 14:08
Franța pune presiune pe Rusia înaintea convorbirii Macron – Putin: Dacă va fi confruntare sau colaborare, Vladimir Putin o va decide

Ministrul de externe al Franței a subliniat vineri că decizia privind o confruntare sau colaborare între Rusia și Occident îi aparține lui Vladimir Putin, în contextul în care președintele Franței, Emmanuel Macron, urmează să discute cu omologul său rus Vladimir Putin despre criza din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Dacă va fi confruntare sau colaborare, Vladimir Putin o va decide. Acum mingea este în terenul lui Putin“, a lansat Jean-Yves Le Drian la portul de radio RTL, la două zile după ce SUA și NATO au transmis răspunsurile lor la cererile rusești de garanții strategice, în special privind neaderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

“Oare chiar vrea el să fie cel care afirmă că Rusia este o putere a dezechilibrului sau este pregătit să meargă spre detensionare?“, s-a întrebat retoric ministrul de externe francez, care va efectua în curând o vizită la Kiev și apoi la București, pentru a demonstra solidaritatea Franței cu “prietenii români”.

“Îi revine lui Vladimir Putin să spună dacă vrea confruntare sau colaborare. Suntem pregătiți de dialog, dar este nevoie de doi pentru a o face”, a spus el, după ce a avertizat că sancțiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei vor viza gazoductul Nord Stream 2.

Însă, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că, ”dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina.

Aflat marți la Berlin, președintele Macron a confirma că va vorbi cu președintele Putin despre criza din Ucraina: “Nu putem decât să constatăm că Rusia este pe cale să devină o putere a dezechilibrului. (…) Dar nu trebuie să abandonăm dialogul cu Rusia. Voi avea o convorbire telefonică vineri dimineață cu președintele Putin pentru a face un bilanț al întregii situații”.

Președintele Emmanuel Macron s-a distins deja prin prezentarea, în plenul Parlamentului European, a priorităților președinției franceze a Consiliului UE, prilej cu care a pledat pentru o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru o nouă ordine de securitate europeană bazată pe reguli și care să fie prezentată spre negociere Rusiei.

Miercuri, la Paris, consilieri politici din Franța, Germania, Rusia și Ucraina au purtat discuții în Formatul Normandia pe tema soluționării conflictului separatist din estul Ucrainei, unde Franța și Germania au primit un ”semnal bun” din partea rușilor, chiar dacă întâlnirea a fost ”dificilă”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău