Franța | Macron anunță un plan amplu de relansare a sectorului nuclear

  • 10 Februarie 2022 19:59
Franța | Macron anunță un plan amplu de relansare a sectorului nuclear

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi un plan amplu de relansare a sectorului nuclear, având drept obiectiv pentru 2050 construirea a șase noi reactoare EPR (European Pressurised Reactor) de a doua generație și studierea oportunității de a construi opt reactoare suplimentare, relatează AFP.

El a mai spus că vrea "să prelungească durata de funcționare a tuturor reactoarelor" dincolo de 50 de ani dacă este posibil și să evite închiderea lor, întoarcere la 180 de grade față de obiectivele din 2018, de a închide circa o duzină, transmite Agerpres.

"Am luat două decizii puternice: să prelungim exploatarea tuturor reactoarelor nucleare unde este posibil, fără a ceda deloc în privința siguranței" și "ca niciun reactor în stare să producă să nu fie închis pe viitor (...) cu excepția unor rațiuni de siguranță", a declarat el la Belfort, precizând că a cerut companiei franceze de electricitate EDF "să studieze condițiile de prelungire dincolo de 50 de ani" a duratei de funcționare a reactoarelor.

În cazul noilor reactoare "vom proceda în etape", a explicat el, cu o dare în folosință a primului reactor EPR2 către anul 2035.

Industria ar urma să dezvolte mici reactoare modulare (SMR) și reactoare "inovatoare" care să producă mai puține deșeuri.

În total, aceste decizii ar trebui să ducă pe termen lung la darea în folosință a "25 de gigawați de noi capacități nucleare până în 2050", o "revoluție"justificată de creșterea nevoilor de electricitate.

Va fi o creștere netă în raport cu cei 61 GW ai parcului nuclear francez actual, în contextul în care legea privind programarea multianuală a energiei din 2020 prevede închiderea a 12 reactoare dintre cele mai vechi.

"Trebuie să reluăm firul marii aventuri a sectorului nuclear civil în Franța", a spus el, ironizându-și adversarii care "afirmă că nu vom mai avea nevoie de energie nucleară".

"Deceniul trecut a fost marcat de o îndoială internațională privind energia nucleară, o perioadă de glaciațiune care a urmat, evident, evenimentului teribil de la Fukushima", a recunoscut el.

"Anumite națiuni au făcut alegeri radicale în această perioadă de a renunța la energia nucleară. Franța nu a făcut această alegere, ea a rezistat, dar nu a investit din nou pentru că această îndoială exista", a afirmat Macron.

Dar de acum încolo "există o ruptură față de trecut, condițiile sunt acum reunite pentru renașterea sectorului nuclear", a adăugat el.

"EDF (...) va construi și exploata noile EPR. Ea va putea conta pe susținerea statului pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de o amploare fără precedent de 40 de ani, în bune condiții financiare și operaționale", a mai spus președintele Macron, promițând să deblocheze "mai multe zeci de miliarde de euro".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău