Franța în conflict cu Trump pentru taxa digitală. Macron cere SUA să nu confunde impozitul cu problemele de tip comercial

  • 28 Iulie 2019 14:58
Franța în conflict cu Trump pentru taxa digitală. Macron cere SUA să nu confunde impozitul cu problemele de tip comercial

Administrația Emmanuel Macron i-a atras atenția președintelui SUA, Donald Trump, să nu confunde impozitul digital cu problemele de tip comercial, după ce liderul de la Casa Albă a avertizat că ar putea impune taxe vamale la importurile de produse din Franța, relatează agenția Reuters.

"Este în interesul nostru să avem o taxă digitală corectă. Vă rugăm să nu confundați cele două probleme. Întrebarea este acum cum putem obține consens pentru o impozitare corectă a serviciilor digitale", a declarat sâmbătă Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanțe.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat vehement, vineri, decizia Franței de a impune o taxă care vizează marile companii din domeniul online, avertizând că Washingtonul va riposta la "stupiditatea" președintelui Emmanuel Macron prin taxarea produselor franțuzești.

"Franța tocmai le-a introdus o taxă digitală marilor companii americane din domeniul tehnologiei informaționale. Dacă ar trebui să colecteze cineva o astfel de taxă, ar trebui să fie țara de origine, adică SUA. Vom anunța în scurt timp acțiuni reciproce substanțiale față de stupiditatea lui Macron. Eu am spus mereu că vinul american este mai bun decât cel franțuzesc!", a transmis Donald Trump vineri seară prin Twitter.

Ulterior, Donald Trump a declarat din Biroul Oval de la Casa Albă: "Nu ar fi trebuit să facă acest lucru. Eu le-am spus: «nu faceți acest lucru deoarece voi impune taxe pe vinurile voastre». S-ar putea să fie taxe pe vinuri sau pe altceva".

Donald Trump a discutat telefonic vineri seară cu Emmanuel Macron. Președinția Franței a comunicat că Emmanuel Macron "a evidențiat că summitul G7 va fi o oportunitate importantă pentru a avansa spre o taxare universală a activităților digitale, lucru care este în interesul comun" la nivel internațional.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promulgat o lege care prevede impunerea unei taxe de 3% pe veniturile companiilor digitale precum Facebook sau Amazon. Noul impozit li se va aplica firmelor online care au venituri internaționale anuale de cel puțin 750 de milioane de euro și vânzări de peste 25 de milioane de euro în Franța pentru servicii digitale precum publicitate și comercializare de produse.

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri inițiativele Uniunii Europene de a sancționa companii online din Statele Unite precum Facebook, Amazon sau Google (parte a trustului Alphabet). În iunie, liderul de la Casa Albă a criticat-o dur pe Margaret Vestager, comisarul UE pentru Competiție. "Națiuni europene vor să profite de pe urma Statelor Unite. Au bariere economice mai rele decât China. Este o femeie în Europa, nu-i voi menționa numele (...), ea urăște Statele Unite poate mai mult decât orice altă persoană pe care am cunoscut-o. Ce face ea țării noastre... Acționează în judecată toate companiile noastre. Noi ar trebui să dăm în judecată Google și Facebook și poate că vom face acest lucru", a afirmat în iunie Donald Trump într-un interviu acordat Fox News.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău