Franța către NATO: "Nu vă temeți" de ambițiile militare ale UE
-
22 Octombrie 2021 17:38
Ministrul francez al apărării, Florence Parly, și-a îndemnat vineri omologii din NATO să nu se teamă de planurile Uniunii Europene în sfera apărării, afirmând că Statele Unite ale Americii vor beneficia de pe urma lor și că orice capacități militare europene vor întări Alianța, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Observațiile sale, făcute la o reuniune a miniștrilor apărării NATO și împărtășite presei, au căutat să pună capăt lunilor de incertitudine privind eventuala apariție a unei competiții cu alianța odată cu noul efort al UE de a dezvolta arme și forțe.
"Când aud declarații defensive cu privire la apărarea europeană și când observ anumite amenințări, inclusiv în această organizație, spun: nu vă fie teamă!", a declarat Parly într-o întâlnire la care a participat și șeful diplomației UE, Josep Borrell.
"Apărarea europeană nu este construită în opoziție cu NATO, dimpotrivă: o Europă mai puternică va contribui la o Alianță întărită și mai rezistentă", a subliniat ea.
Secretarul apărării SUA, Lloyd Austin, a răspuns pozitiv, afirmând că salută o apărare europeană mai capabilă, pe un ton similar unei declarații comune publicate în septembrie de către președinții francez și american.
"Ce ne-ar plăcea să vedem sunt inițiative complementare tipurilor de acțiuni ale NATO", a menționat Austin la o conferință de presă, îndemnându-și aliații din NATO să se ridice la nivelul "misiunii lor numărul unu" de a asigura o "descurajare și o apărare credibile".
Austin a sugerat, de asemenea, că nu există contradicții între o strategie europeană și una americană în regiunea Indo-Pacific și că aliații NATO lucrează împreună pentru a contracara ascensiunea militară chineză. În septembrie, Washingtonul a stârnit indignare la Paris convenind un pact - cunoscut sub numele de AUKUS - cu Australia și Marea Britanie, care a costat însă Franța un acord valoros cu marina australiană privind livrarea de submarine.
Ministrul american al apărării s-a angajat că se va "lucra în comun colectiv pentru a asigura că regiunea Indo-Pacific rămâne liberă și deschisă" și a adăugat că Statele Unite vor continua să ajute Taiwanul cu capacitățile de care are nevoie pentru a se apăra.
Arme noi, nu "structuri noi"
Deși țările europene au soldați foarte pregătiți și puteri cibernetice, navale și aeriene moderne, o misiune de luptă a UE ar fi lipsită probabil de sprijinul pe care îl pot oferi SUA, cum ar fi transportul aerian pe distanțe lungi, capacități de comandă și control, suport logistic și de informații, notează Reuters.
Marea Britanie, care nu mai este membră a UE, a afirmat la rândul ei că Uniunea poate juca un rol de sprijin pentru NATO, dar joi secretarul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a calificat orice încercare de a construi o armată europeană drept o distragere a atenției, declarând presei că este o "pistă greșită" și că nu are "absolut niciun sens ca o grămadă de oameni să-și pună chipie europene".
Dintre cele 27 de state din UE, 21 fac parte și din NATO, care are 30 de membri, dar Statele Unite susțin de multă vreme că blocul ar trebui să poată face mai mult pentru a gestiona crizele de la granițele sale.
În martie anul viitor, UE își propune să convină asupra unui document de strategie militară care va defini viitoarele amenințări, concentrându-se în același timp asupra dezvoltării de arme împreună, precum și pe conturarea unei noi forțe de intervenție a Uniunii care ar putea interveni în crize.
Statele din Europa de est, care se tem de Rusia, sunt foarte precaute în ce privește orice schimbare de orientare dincolo de NATO. În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat împotriva "duplicării". "Este nevoie de mai multe capabilități, nu de structuri noi", a spus acesta într-o conferință de presă.