France Presse | GRU – organizația de spionaj cea mai activă în ”războiul hibrid” declanșat de Rusia

  • 09 Septembrie 2018 13:29
France Presse | GRU – organizația de spionaj cea mai activă în ”războiul hibrid” declanșat de Rusia

Atacuri cibernetice în SUA, implicare în conflictul din Ucraina sau otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal: acuzațiile curg gârlă de câțiva ani împotriva GRU, serviciul de informații al armatei ruse, considerat eficient și foarte secret, scrie miercuri într-un comentariu France Presse.

Creat de bolșevici în 1918 și considerat drept structura rivală a KGB în perioada sovietică, Direcția generală de informații de pe lângă Statul Major al forțelor armate (GRU, redenumit oficial GU în 2010) are reputația de a fi cea mai puternică și cea mai îndrăzneață agenție de spionaj rusă, fiind puțin cunoscută publicului larg, potrivit Pagina de Rusia.

Condusă din 2016 de către Igor Korobov, care figurează pe lista cu sancțiuni a administrației SUA, GRU dispune de o vastă rețea de agenți în străinătate, dar de asemenea de unități militare de elită, ‘Spețnaz’.

‘GRU a fost dintotdeauna o organizație puternică, dar ea a apărut în partea din față a scenei datorită reformei KGB-ului’ după căderea Uniunii Sovietice, explică pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer.

Premierul britanic Theresa May a atribuit miercuri GRU responsabilitatea pentru otrăvirea cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic, a fostului spion dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, la 4 martie în Marea Britanie. Mandate de arestare au fost emise împotriva a doi presupuși agenți ai GRU.

Serghei Skripal, el însuși fost colonel GRU, fusese arestat și condamnat în 2006 la Moscova pentru ‘înaltă trădare’ în beneficiul Londrei, iar în 2010 a fost eliberat și a ajuns să trăiască în Regatul Unit în urma unui schimb de spioni între SUA și Rusia.

France Presse | GRU – organizația de spionaj cea mai activă în ”războiul hibrid” declanșat de Rusia

Președintele rus Vladimir Putin asigurase în 2010 că serviciile secrete ruse ‘nu se ocupă’ de eliminarea trădătorilor, adăugând că ‘trădătorii oricum vor da ortul popii’.

Dar GRU a fost deja implicat în operațiuni în străinătate. În 2004, doi presupuși agenți ai acestei organizații au fost condamnați în Qatar pentru organizarea asasinării unui responsabil separatist cecen. Ei au fost ulterior trimiși discret la Moscova.

În SUA, GRU a fost acuzat de piratarea calculatoarelor Partidului Democrat, înaintea scandalului privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. În acest caz, 12 ruși presupuși agenți GRU au fost inculpați în luna iulie.

Cei 12 agenți sunt acuzați că au accesat calculatoarele unor voluntari și responsabili democrați pentru a subtiliza documente interne, care ulterior au fost făcute publice pe Internet în cadrul unei operațiuni complexe destinate să încurce pistele.

Tototdată, GRU este acuzat că se află în spatele grupului de hackeri APT28, cunoscut mai mult sub numele ‘Fancy Bears’. Îi sunt atribuite atacuri vizând canalul de televiziune francez TV5 Monde, instituții germane, site-ul președintelui francez Emmanuel Macron și Agenția Mondială Antidopaj.

Prezența ‘consilierilor’ GRU a fost semnalată de numeroși observatori nu doar acționând în sprijinul forțelor președintelui Bashar al-Assad în Siria, ci și de partea separatiștilor proruși în estul Ucrainei. Cu toate că Moscova neagă orice implicare în acest din urmă conflict.

De altfel, GRU a jucat un rol crucial în anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014, în urma intervenției unor forțe speciale și a unui referendum, care nu a fost recunoscut de către Kiev și Occident.

France Presse | GRU – organizația de spionaj cea mai activă în ”războiul hibrid” declanșat de Rusia

Înainte, Moscova a recurs la agenți și trupe GRU în cele două războaie din Cecenia (1994-1996 și 1999-2009), în conflictul din Georgia (august 2008) și în războiul dezastruos al sovieticilor din Afganistan (1979-1989).

Societatea militară privată Wagner, opacă și puternică, a cărei prezență a fost semnalată în Siria, iar recent și în Republica Centrafricană, a fost creată de un fost ofițer GRU, Dmitri Utkin, care a fost decorat de către Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:6,69 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău