FOTO | Scriitori, jurnaliști, oameni de cultură au depus flori pe Aleea Clasicilor, de Ziua Limbii Române
-
31 August 2023 12:06
Scriitori, jurnaliști, oameni de cultură au venit astăzi cu flori pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a aduce un omagiu Limbii Române, transmite Radio Chișinău.
Despre semnificația Zilei Limbii Române a vorbit Alexandru Arseni, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, când la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut în Piața Marii Adunări Naționale, sute de mii de oameni au venit să ceară limba română și alfabetul latin.
„Poporul, aici, întrunit legal pe Piața Marii Adunări Națională, a votat în genunchi revenirea la grafia latină și denumirea de limbă română. În genunchi am votat. Acel Parlament a ținut cont de voința poporului suveran care dorea libertate și voia ruperea de sub imperiul sovietic, și revenirea în spațiul istoric și etnic al devenirii noastre naționale române”, a declarat pentru Radio Chișinău Alexandru Arseni.
Astăzi încă mai sunt oameni în funcții publice care nu cunosc limba română, a declarat pentru Radio Chișinău, președintele Asociației Tinerilor Diplomați din Republica Moldova, Oleg Chiseliov.
„Nu se vorbește destul limba română în Republica Moldova pentru că avem și instituțiile statutului oameni care nu cunosc încă limba română, și mi se pare o sfidare a legislației naționale pentru că nu poți să nu cunoști limba română și să lucrezi într-o funcție de demnitar. Mi se pare absurd și imoral”, a comentat acesta.
Scriitoarea Valeria Dascăl a spus că este fericită că a ajuns să vadă în sfârșit că în Republica Moldova a fost schimbată sintagma „limba moldovenească” în „limba Română”, adăugând că toți ar trebui să fie mândri, indiferent unde s-ar afla, pentru că este cântată ca imn.
„Și mă bucur că în viața mea am ajuns să fiu mândră de limba mea, că în sfârșit ea este în haina ei de acasă, cum se spune din părinți și din neamuri, cum se spune la noi în sat. Să o vorbim frumos, să ne mândrim cu ea că este promovată, este atât de cântată ca imn. Nici într-o țară din lume limba nu este imnul țării. Noi ar trebui să fim mândri și să o onorăm oriunde am fi noi”, a spus scriitoarea.
Ziua Limbii Române este sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului. Din 1990, sărbătoarea este marcată în fiecare an în Republica Moldova, iar din 2013 – și în România.