FOTO | Rase de oi din România ilustrate pe mărcile poștale

  • 11 Octombrie 2017 14:50
FOTO | Rase de oi din România ilustrate pe mărcile poștale

Prin emisiunea de mărci poștale „Rase de oi din România”, Romfilatelia readuce în prim plan bogăția patrimoniului natural al României, ca parte a unei tematici numită ovicultură. Aceasta reprezintă o ramură principală a zootehniei care a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea economică, participând astfel în mod direct la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor.

Emisiunea  Rase de oi din România va fi disponibilă începând de vineri, 13 octombrie 2017 în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Încă din cele mai vechi timpuri, creșterea ovinelor a ocupat un loc important datând încă de la începuturile formării poporului nostru. Prin domesticire, ca urmare a intervenției omului și a condițiilor de mediu, la oi s-au produs diferențieri majore, comparativ cu formele sălbatice din care provin. În tradiția și mitologia populară română oaia a căpătat valențe sacre. Sacralitatea acestui animal derivă din utilitatea lui: oaia produce lapte, carne, lână și piei.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei, este ilustrată rasa Merinos de Palas, care este cea mai perfecționată rasă de oi din România, fiind competitivă pe plan național și internațional cu alte rase de tip merinos.  Aceasta a fost creată și dezvoltată de cercetătorii români, care și-au dorit să obțină o oaie productivă, atât pentru lână, cât și pentru carne. Este o oaie de talie mijlocie, cu o conformație corporală masivă, cu un corp lung, acoperit de blană deasă, de culoare alb-crem.

Berbecii au coarnele puternice și spiralate, gâtul scurt și gros, prezintă o salbă de mărime mijlocie și 2-3 cravate mediu dezvoltate. Oile au 1-2 cravate și o salbă mediu dezvoltată. Merinosul de Palas s-a răspândit inițial în Dobrogea, apoi în Câmpia Dunării, iar mai târziu și în partea de est a țării, în județele Galați și Iași precum și în unele localități din vestul țării.  La maturitate, oile din rasa Merinos de Palas ajung la o greutate de 60-65 de kilograme, iar berbecii la 99-105 kilograme.

 Țigaia este o rasă de oi de podiș, dezvoltată și crescută pentru producțiile de lapte, carne și lână. Rasa Țigaie are o constituție robustă spre fină și este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală           de 4 lei. Originară din sud-estul Mării Caspice, aceasta s-a răspândit și în Europa. Deoarece se adaptează ușor tuturor condițiilor de creștere la deal, această rasă este răspândită în țări precum România, Bulgaria și Serbia. La noi în țară, până în anul 1950, rasa Țigaie se creștea în grupuri mari în sudul Moldovei, Transilvania și în Dobrogea. Este ușor de crescut și întreținut.

Diversitatea culorilor la oi este dată de caracterul diferit al pigmentației lânii și a jarului de pe extremități. În cadrul rasei Țigaie există patru varietăți ce se deosebesc prin culoarea lânii: albă (bela), bucălaie, ruginie și neagră.

 Cap Negru de Teleorman denumită popular și „Carabașa”este o rasă de oi cu o greutate corporală mare. Este o rasă de lapte – carne și este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei.

Termenul de „Carabașa” vine din limba turcă și înseamnă „cap negru”. Această rasă de oi a fost dezvoltată de crescătorii din zona Teleorman, care au creat o populație de oi adaptabilă la condițiile de șes din această zonă. Este de menționat că în zonele de deal și cele montane nu s-a putut adapta la fel de bine ca în cele  de câmpie.

Direcția principală de exploatare a acestei populații de ovine este orientată spre producția de lapte-carne și lână semi-fină, de culoare albă, cu fibre negre în cojoc.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei, este prezentată rasa de oi Țurcană, una dintre cele mai populare rase de oi din România. Denumită și „Regina Munților”  este rezistentă  și oferă producții mixte de lapte, carne și lână. Lâna este groasă, formată din două feluri de fibre.

Berbecii, ca și oile, sunt foarte activi, vioi și rapizi și se pot cățăra cu ușurință pe stânci, în regiunile muntoase. Unele oi din această rasă nu prezintă coarne. Berbecii au coarnele puternice, în formă de spirală, cu vârful orientat în afară.

Țurcana este crescută în țara noastră încă din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscută și sub denumirea de Bârsană. În cadrul rasei există trei varietăți de culoare: albă, brumărie, neagră. Cea mai valoroasă este varietatea albă, deoarece dă o cantitate mai mare de lână față de celelalte. Varietatea brumărie este răspândită, cu precădere, în nordul Moldovei, iar pielicica acestei varietăți este foarte căutată. La Țurcana neagră, culoarea se întâlnește la miel, iar pe măsură ce acesta înaintează în vârstă, blana devine roșcată sau seină, iar la vârsta adultă aceasta devine cenușie.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi , iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre și minicoala de 5 timbre  și o vinietă.

Romfilatelia mulțumește dlui. dr. ing. Ilie Voicu de la Laboratorul de Fiziologia Nutriției din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală (IBNA Balotești) și Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas, Constanța, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,66 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău