FOTO | Postul de salvatori și pompieri din Copanca, renovat cu sprijinul UE

  • 25 Mai 2018 16:00
FOTO | Postul de salvatori și pompieri din Copanca, renovat cu sprijinul UE

Salvatorii și pompierii din satul Copanca, raionul Căușeni, vor putea interveni mai rapid și eficient în caz de incendii și alte situații extreme, după ce postul în care activează a fost renovat și dotat cu echipament performant, se arată într-un comunicat al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

UE a alocat în acest scop peste 68 mii de euro prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Mai mult, sediul primăriei care găzduiește postul a fost dotat cu un sistem de încălzire pe biomasă, în cadrul Proiectului Energie și Biomasă.

Postul de salvatori și pompieri din Copanca deservește nouă sate, cu o populație de peste 15 mii de locuitori. Patru dintre aceste localități, Chițcani, Cremenciug, Zahorna și Merenești, sunt administrate de facto de Tiraspol. 

ână în 2016, cei zece angajați ai postului din Copanca erau nevoiți să se înghesuie într-o cameră de la subsolul unei clădiri administrative, care era folosită ca sală de ședințe, cameră de zi, dar și cantină. Uneori oamenii se întreabă ce face UE în mod concret pentru ei și de ce se investește în măsuri de consolidare a încrederiiRezultatele acestui proiect vorbesc de la sine. UE contribuie la facilitarea soluționării conflictului transnistrean și sporește încrederea între Chișinău și Tiraspol prin susținerea unor inițiative comune, cum ar fi această renovare în Copanca. Aceste inițiative îmbunătățesc bunăstarea populației de pe ambele maluri prin activități de cooperare. Acestea sunt măsurile UE de  sporire a încrederii”, a subliniat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova. 

Acum postul de salvatori și pompieri are toate condițiile, inclusiv o cameră în care se pot adăposti sinistrații, sufragerie, dar și o sală de sport. Postul a beneficiat și de echipamente performante. „E cerul și pământul ce a fost și ce avem acum. Avem în dotare scafandre speciale, cu ajutorul cărora vom putea face căutări sub apă, echipamente care pot fi utilizate pentru intervenții la înălțime și la adâncime și o dronă pentru localizarea incendiilor. Astfel vom fi mai eficienți în timpul misiunilor”, afirmă Alexandru Dutca, șeful postului. Primăria satului Copanca a dotat postul cu o autospecială de tip „outlander pickup”, cu care salvatorii vor putea ajunge rapid la destinații greu accesibile.

Postul de salvatori și pompieri din Copanca este unul dintre  cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău