FOTO | Peisaje fermecătoare de toamnă la Gărâna, Trei Ape și Crivaia – trei refugii în inima Semenicului

  • 09 Octombrie 2016 18:12
FOTO | Peisaje fermecătoare de toamnă la Gărâna, Trei Ape și Crivaia – trei refugii în inima Semenicului

Ca să poți vizita toate locurile puse la dispoziția turistului de către faimosul munte Semenic, ai nevoie de câteva zile. Dar efortul merită.

Gărâna – un soi de paradis

Așa este caracterizat cel mai cunoscut sat de vacanță din Banat. Așezat pe o munchie de deal, la 935 de metri altitudine, într-un peisaj dominat de silueta Semenicului, Gărâna, sat cunoscut odinioară sub denumirea Wolfsberg, se remarcă prin arhitectura specifică satelor de munte germane.Istoria sa începe la 1828, odată cu sosirea primilor coloniști germani, pemi, 131 la număr, al căror nume se trage de la Boemia, locul lor de origine. După aproape 190 de ani de stat pe aceste meleaguri ale Banatului Montan, astăzi în Gărâna mai locuiesc doar 20-25 de pemi. Restul, mii de persoane de naționalitate germană, s-au întors în zona de obârșie a strămoșilor lor. Acest paradis pierdut de pemi a fost găsit, regăsit, inventat, cucerit de cei care, inspirați, au cumparat casele lor. Satul și întreaga zonă s-a transformat în ultimii ani într-un refugiu pentru politicieni, medici iluștri, arhitecți, oameni de afaceri și alte VIP-uri, care evadează din infernala presiune cotidiană  pe-un picior de plai, pe-o gură de rai. Vin în fiecare vară pentru Festivalul Internațional de Jazz sau pentru Festivalul de Folk, iar iarna pentru a schia pe pârtiile recent amenajate în sat.

În plus, Gărâna este o grădină a Edenului pentru artiști – pictori, sculptori, poeți, muzicieni – care găsesc aici liniște, muze, un loc ideal pentru creație. Pe coama dealului se află o expoziție permanentă de sculptură, rod al taberelor anuale de sculptură.

Localizare: Satul Gărâna aparține de comuna Brebu Nou, județul Caraș – Severin, la 35 km de Reșița. Din Reșița se merge pe DJ 582 ce urca spre Semenic. Trecem prin localitățile Secu (a nu se confunda cu lacul de acumulare Secu care este în altă direcție), Cuptoare, Văliug, apoi ajungem în Pasul Prislop, de unde ne continuăm drumul spre Gărâna.

Coordonate GPS: N45 13.382 E22 05.025

Lacul Trei Ape – izvorul Timișului

La doar 5 minute de Gărâna găsim cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic. Lacul, cu o suprafață de 45 de hectare, este format prin bararea a trei pâraie de munte (Brebu, Grădiștea și Semenic) care se întâlnesc aici pentru a da naștere râului Timiș.

Pe lacul Trei Ape se pot practica sporturi nautice (plimbare cu barca și hidrobicicleta). Desigur, poți practica și foto turism, aproape involuntar, pentru că peisajele sunt superbe. Pădurile de brazi învăluie ca o coroană lacul și de multe ori, albastrul cerului se confundă cu apele stațiunii. De asemenea, dacă ești un ciclist pasionat, ai putea face un traseu cu bicicleta în zonă. Din stațiune pleci spre Brebu Nou, apoi faci dreapta, către digul lacului Trei Ape. După ce traversezi digul, vei intra pe un drum forestier, ce merge pe marginea lacului prin pădure, până când lacul se termină și drumul cotește brusc spre dreapta începând să urce. Din acest punct vei avea parte de o urcare destul de susținută, pe serpentine, de aproximativ o oră și jumătate. După ce vei ajunge la un canton forestier, vei cobori ușor și vei ajunge, în maxim jumătate de oră, la cantonul Murgila. De aici poți ajunge la cantonul Prislop, sau poți merge direct către Gărâna, urmărind marcajul turistic. Distanța este de 15 kilometri, diferența de nivel se ridică la 100 de metri, iar durata este de 4 ore.Localizare: Stațiunea Trei Ape se află în comuna Brebu Nou, județul Caraș – Severin, la 37 km de Reșița. Ajungeți la Trei Ape urmând DJ 582 pe ruta Reșița-Văliug-Gărâna. După ce am trecut de această localitate mai parcurgem 3,5 km până la intrarea în stațiune. Există și o variantă mai scurtă pentru cei care vin dinspre București: pe DN 6 Caransebeș – Slatina Timiș, apoi urmați DJ 582 Brebu Nou – stațiunea Trei Ape.Coordonate GPS: 45.218226, 22.141346

Crivaia – locul ideal pentru recreere, agrement, drumeții montane sau sporturi extreme

Dacă altitudinea de 850 de metri a stațiunii Trei Ape vi se pare prea mare, putem coborî vreo 200 de metri, la poale de Semenic și ne oprim în stațiunea Crivaia. Ascunsă de mai bine de 200 ani în mijlocul pădurilor bogate, așezarea este de un pitoresc spectaculos în muntoșii bănățeni.

Aici vin iubitorii de natură, dar și turiștii care iubesc viața de club în regim outdoor. Toată vara, pe malul lacului Gozna au mixat, pentru mii de tineri, cunoscuți DJ din țară, dar și din străinătate. Totuși, cei care vin pentru relaxare au alte opțiuni:  perimetrul din jurul acestei așezări turistice abundă în păduri, lacuri și peșteri, parcă virgine prin frumusețea lor naturală.

Localizare: Stațiunea Crivaia aparține de comuna Văliug, județul Caraș-Severin și se găsește la 30 km față de municipiul Reșița; se ajunge pe DN 58 Caransebeș – Reșița, apoi pe DJ 582, spre stațiunea Crivaia.Coordonate GPS: 45.199881, 22.013692

Să facem și o mică recapitulare: vara poți înota și pescui în Trei Ape sau Gozna, poți face drumeții sau practica sporturi extreme. Tot vara muzica te vrăjește în Poiana Lupului din Gărâna, iar în sezonul hibernal poți practica sporturi de iarnă pe pista artificială din Crivaia. Aceasta face de fapt, legătura cu pârtiile de schi din Semenic, iar dacă ai cazare în pensiunile din Gărâna sau Brebu Nou, poți schia și acolo.

Fără se exagerăm, putem spune că Semenicul, cu stațiunile și lacurile sale,  reprezintă o lucrare monumentală a naturii, care lasă urme adânci în mintea și sufletul oamenilor. Sunt obiective turistice pe care nu ar trebui să le ratați dacă vă aflați în Caraș-Severin. Pe toate le găsiți la doar 30-40 de kilometri de Reșița.

Sursa: eualegromania.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Tue
7
Wed
7
Thu
6
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău