FOTO | Ostașii români au fost comemorați la Cimitirul Eroilor din Chișinău

  • 25 Octombrie 2016 22:10
FOTO | Ostașii români au fost comemorați la Cimitirul Eroilor din Chișinău

Ostașii români, înmormântați în Cimitirul Eroilor din Chișinău, au fost comemorați marți, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române. Cu această ocazie, atât diplomații români, cât și participanții la eveniment au menționat necesitatea reconstruirii acestui cimitir.

Un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei a oficiat un parastas în memoria ostașilor căzuți, iar aproximativ o sută de persoane inclusiv elevi și militari i-au comemorat pe cei 500 de militari români înmormântați în Cimitirul Eroilor din Chișinău, aflat în paragină în prezent.

Acest lucru a fost remarcat și de ambasadorul României Daniel Ioniță, care și-a exprimat speranța că împreună cu aportul autorităților Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată. El a menționat că eroii neamului merită onorați.

Și colonelul în rezervă Ghenadie Cosovan, președintele organizației de veterani ”Credință Patriei” a accentuat că Cimitirul Eroilor din Chișinău trebuie restabilit.

Ziua Armatei Române este un eveniment care trebuie marcat de toți urmașii celor care au căzut pentru apărarea acestor pământuri, susține Nina Albu, elevă în clasa a noua la liceul Gheorghe Asachi.

Pe teritoriul Republicii Moldova și-au dat viața pentru apărarea țării aproape 9.000 de ostași români, majoritatea decedând în cel de-al Doilea Război Mondial. Aceștia sunt îngropați în peste 300 de cimitire din 260 de localități. În Cimitirul Eroilor din Chișinău sunt înmormântați peste 400 de ostași români căzuți în Primul Război Mondial și aproximativ 100 decedați în cel de al Doilea Război Mondial.

Ambasada României la Chișinău organizează mai multe manifestări dedicate Zilei Armatei Române. Luni, 25 octombrie, la Cimitirul de onoare al eroilor români din localitatea Micleușeni, a avut loc o ceremonie de depuneri de flori la mormintele ostașilor români. Mâine, la Chișinău va avea loc inaugurarea expoziției „Preoții militari în Primul Război Mondial”, activitate organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Centrul de Cultură și Istorie Militară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău