FOTO | Festivitate dedicată Zilei Armatei României, la Micleușeni

  • 24 Octombrie 2016 14:34
FOTO | Festivitate dedicată Zilei Armatei României, la Micleușeni

O manifestare dedicată Zilei Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie, a avut loc luni, 24 octombrie, la Cimitirul Eroilor români de lângă satul Micleușeni, din raionul Strășeni.

În memoria celor căzuți pentru eliberarea Basarabiei în cel de-al doilea război mondial a avut loc un miting de comemorare și depuneri de flori, fiind oficiat și un ceremonial religios.

Ceremonia a început cu un parastas oficiat de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu PreaSfințitul Antonie de Orhei, Episcop-vicar al acestei Mitropolii.

După oficierea serviciului divin, au fost depuse coroane de flori cu panglici tricolore, a avut loc salutul gărzii de onoare și s-au interpretat imnurile României și Republicii Moldova.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că evenimentul este primul dintr-o serie de manifestări dedicate eroilor români căzuți pe câmpul de luptă, organizate în Republica Moldova de statul român. Cimitirul Eroilor de lângă satul Micleușeni este locul care simbolizează lupta pentru reîntregirea neamului, un loc care a consemnat jertfele Armatei Române pentru pământul strămoșesc, a subliniat Ambasadorul Daniel Ioniță.

„Atunci când intri într-un cimitir ostășesc, un cimitir al eroilor necunoscuți, nu te poți gândi decât la faptul că ai în față oameni, eroi care au luptat pentru țara lor, care au luptat pentru reîntregirea țării lor. Nu poți să nu te gândești că jertfa lor nu are cum să fie una zadarnică. Jertfa lor trăiește prin recunoștința noastră. Trăiește prin faptul că noi, împreună cu voi, oameni buni și dragi ai acestor locuri, ne adunăm să ne gândim nu numai la trecut, dar și la prezent, și la viitorul pe care îl putem construi împreună. Vă mulțumim din inimă pentru aceste momente frumoase și vă asigurăm că puteți conta pe noi”, a declarat Daniel Ioniță.

Ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, a evocat jertfa ostașilor români, căzuți în luptele de la Valea Dolnei, în 1941, menționând că datorită celor care și-au dat atunci viața pentru credință, neam și  Adevăr, generațiile viitoare pot vorbi în limba română.

„Dumnezeu să-i ierte pe acești eroi, iar noi să-i pomenim atâta timp cât vom trăi și să transmitem adevărul despre eroismul ostașilor români și copiilor noștri, și nepoților noștri, ca și ei la rândul lor să le cinstească memoria”, a declarat Anatol Șalaru.

Fostul vicepreședinte al raionului Strășeni, Constantin Ioniță, a fost unul dintre cei care din 1999 a luptat pentru reinaugurarea Cimitirului. El a sugerat generațiilor viitoare să țină vie amintirea ostașilor români și să lupte în continuare pentru acest pământ.

„Încă prin 1999, un grup de oameni cu inimă mare, adevărați români, au început a căuta locurile de înhumare a ostașilor români, pentru a le restabili și a le readuce la viață. Am identificat atunci și acest cimitir, de la Micleușeni. Nu a fost ușor. Însă acum, acest cimitir este un simbol, un omagiu adus celor care și-au dat viața pentru reîntregirea neamului, iar fapta lor eroică trebuie să dăinuie veșnic în amintirea noastră și a urmașilor noștri”, a constatat Constantin Ioniță.

Festivitatea a fost completată de un recital de poezie și cântece patriotice, interpretate de elevii liceului din localitate.

Cimitirul eroilor de la Micleușeni a fost înființat în data de 17 iulie 1941. În acest cimitir au fost amenajate 11 morminte comune în care au fost înhumați 223 de militari români aparținând regimentelor 63 artilerie și 67 infanterie, căzuți în luptele de pe Valea Dolnei, pe 8 iulie 1941. Ulterior, în perioada comunistă pe acest loc a fost ridicată o stație de prelucrare a lemnului, care a fost reamplasata, iar cimitirul a fost restaurat și reinaugurat tot de ziua Armatei Române,pe 25 octombrie 2008. Proiectul a fost sprijinit de autoritățile locale și de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău