FOTO | Nume notorii de artiști plastici promovează arta națională într-o expoziție tematică „Peisajul între realitate și imaginație” la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 20 Iunie 2022 17:09
FOTO | Nume notorii de artiști plastici promovează arta națională într-o expoziție tematică „Peisajul între realitate și imaginație” la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Nume notorii de artiști plastici promovează arta națională într-o expoziție tematică de peisaj, organizată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Importanța acestei expoziții este de a face cunoscută publicului școala națională de pictură, din anii 50 până în prezent, transmite Radio Chișinău.

Potrivit organizatorilor evenimentului, expoziția tematică „Peisajul între realitate și imaginație” este importantă prin aportul cultural adus identității naționale, prin promovarea patrimoniului artelor vizuale și a artiștilor, creatorilor emblematici, reprezentanți ai școlii din Moldova.

Expoziția însuflețește un ideal armonios de țară și tendința de a poetiza motivele vieții, susține criticul de Artă, Victoria Rocaciuc.

Peisajul este un gen al artelor plastice care într-adevăr prezintă spațiul autohton: naționalul, specificul etnic a tuturor zonelor care sunt reflectate ca parte a spațiului geografic, totodată ca element al tradiției, ca o reprezentare a arhitecturii autohtone, dar și a florei și faunei.



În cadrul expoziției sunt expuse peisaje cu discursuri artistice centrate pe simboluri, precum Stâna lui Ghenadie Jalbă. Artistul folosește pete de culoare ca cerul, imașul, iar ca și colorit se apropie de ocru auriu și verde crud, întâlnit în vestimentație, făcând o conexiune cu acele covoarele moldovenești țesute din lână de oaie. Potrivit plasticianului Ghenadie Jalbă, tabloul nu reprezintă nicio figură concretă și idealizează spațiul materiei. A fost creat după mai multe studii și schițe fotografice, fapt care l-a ajutat pe artist să înțeleagă consistența tradițiilor și importanța stânei, cât și transmiterea acestor emoții printr-un mesaj artistic.

Stâna e ca o legătură, dacă vreți, între timpuri, în același timp, între cer și pământ. Am găsit pare-mi-se o formulă mai laconică și stâna aceasta devine la un moment dat ca o fortăreață, o cetate dacă vreți, simbolic, bineînțeles. Ea leagă cerul și pământul. Leagă timpurile, tradiția. Și prin formula care mi-a venit așa în câteva culori, și încercând să evit la propriu ocolul, unde sunt adunate oile.

Printre simbolurile stilizate este și lucrarea Valea adâncă de Valentina Rusu-Ciobanu, în care culorile se răspândesc pe pânzele artistei și transmite uimire, frumusețe și o percepție onirică a peisajului.

Eleonora Romanescu reconstituie vederile panoramice ale peisajului rural, de toamnă, cu un colorit bogat și intens care accentuează contrastele. Drumul spre codru – sinteza impresiilor îl conduce pe Mihail Petric la activizarea culorii, dar el rămâne atent la realitatea materială și gradațiile spațiale. Între sacru și profan se situează peisajul lui Tudor Zbârnea, din care zvâcnesc lumini vii de galben, iar casele, asemenea unui vis, adaugă elemente spirituale culorilor teriene ce transmit un dor viu din ceea ce suntem făcuți – origini, rădăcini”.

„Peisajul între realitate și imaginație” prezintă lucrările a 35 de plasticieni, începând de la generația de aur a Moldovei, reprezentată de Mihai Grecu, Ada Zevin, Eleonora Romanescu până la artiști de valoare din zilele noastre, Elena Bontea, Gheorghe Oprea și Tudor Zbârnea.

Expoziția este deschisă pentru vizitatori până pe 31 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău