FOTO | Mihai Eminescu, busola și conștiința națională a românilor basarabeni. Ziua Culturii Naționale a adunat iubitorii creației eminesciene la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor

  • 15 Ianuarie 2023 13:44
FOTO | Mihai Eminescu, busola și conștiința națională a românilor basarabeni. Ziua Culturii Naționale a adunat iubitorii creației eminesciene la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor

Duminică, 15 ianuarie s-au împlinit 173 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu când pe ambele maluri ale Prutului este marcată Ziua Culturii Naționale.

Și în acest an iubitorii poeziei eminesciene s-au adunat și i-au adus un omagiu poetului cât și culturii române, la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică, în cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii și Direcția Cultură a Primăriei Chișinău, transmite Radio Chișinău.

O serie de evenimente culturale au fost organizate la Chișinău cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Tradițional, au fost depuse  flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor. În discursul său, Ovidiu Viorel Năftănăilă, însărcinat cu Afaceri în cadrul Ambasadei României la Chișinău, a menționat că anul acesta, că sărbătoarea a avut loc sub semnul tragediei pe care o trăiesc vecinii ucraineni, la doar câțiva kilometri distanță de Chișinău.

Oficialul a apreciat susținerea pe care basarabenii au oferit-o refugiaților care au fugit din calea războiului și a calificat relațiile între Rep. Moldova și România ”mai profunde ca niciodată”.

„Prin gesturile de solidaritate pe care Rep. Moldova le-a arătata către refugiații din Ucraina a contribuit la securizare frontierelor Uniunii Europene. În același timp, anul 2022 a fost ocazia să constatăm o apropiere între România și Rep. Moldova mai profundă probabil, ca niciodată. Este o apropiere care se bazează pe un filon comun al limbii, al culturii, și unei istorii comune.  Anul acesta nu-l sărbătorim doar pe Eminescu, cel care spunea că ”nu este mândrie mai mare decât aceea de a se fi născut român”. În ziua Culturii Naționale sărbătorim toți oamenii de cultură, toți genii pe care cultura națională i-a proiectat patrimoniului universal” ,a declarat Ovidiu Viorel Năftănăilă.

Simțirea românească depășește granițele politice formale între românii de pe cele două maluri ale Prutului, a declarat pentru Radio Chișinău, Directorul Adjunct al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Narcis Afrăsinei:

„Nimeni nu se poate considera român fără să-l cunoască pe Eminescu, și nimeni nu poate să-l cunoască pe Eminescu fără ca prin sânge să-i curgă simțire românească. Versurile ”de la Nistru pân’la Tisa” cred că încadrează geografic perfect această simțire românească. Chiar dacă granițele ne delimitează, în schimb cultura română depășește această frontieră geografică. Cu toții simțim românește, și în Rep. Moldova și în România”.

Mihai Eminescu a fost și rămâne un simbol și un punct de sprijin pentru românii basarabeni a menționat poetul și traducătorul Ivan Pilchin.

„Mihai Eminescu ne asigură legătura cu marea cultură universală. În perioada Renașterii Naționale Mihai Eminescu a fost un adevărat simbol, și rămâne un punct de sprijin care ne ajută să ne mișcăm în direcția binelui, frumosului și adevărului” , este de părere Ivan Pilchin.

Pentru românii basarabeni Eminescu este o conștiință națională și un adevărat simbol, menționa în cadrul unei intervenții pentru Radio Chișinău, scriitorul și eseistul Arcadie Suceveanu.

„Cu acest simbol noi am parcurs anii de trezire și Renaștere Națională. Cu poeziile lui Eminescu, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, la Uniunea Scriitorilor a luat naștere Frontul Național al românilor basarabeni, acum mai bine de treizeci de ani. Poezia lui, proza dar mai cu seamă publicistica rămân de o permanentă actualitate. El este scriitorul mereu contemporan multor generații. Spunea undeva Goethe, că marile spirite nu sunt supuse evoluției ele se fixează o dată și pentru totdeauna pe spirala valorică. Eminescu este un asemenea spirit care s-a fixat pentru totdeauna pe spirala noastră valorică.

15 iunie și 15 ianuarie, mai cu seamă, sunt sărbători ale verbului românesc, atunci poezia lui Eminescu, chipul lui Eminescu, renaște întru veșnicia limbii române! ”, menționează Arcadie Suceveanu.

Manifestările de Ziua Culturii Naționale au continuat la Muzeului Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, cu dezbaterea literară „Un Eminescu al generației mele: 140 de ani de la debutul editorial” dar și cu spectacolul poetic ”Al meu nume…” prezentat de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” la Chișinău.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău