FOTO | Marcel Ciolacu, în vizită la Reședința Mitropolitană: Biserica Ortodoxă Română din Basarabia joacă un rol esențial în renașterea conștiinței românilor din Republica Moldova

  • 04 Octombrie 21:02
FOTO | Marcel Ciolacu, în vizită la Reședința Mitropolitană: Biserica Ortodoxă Română din Basarabia joacă un rol esențial în renașterea conștiinței românilor din Republica Moldova

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, ocazie pentru care s-a avut o întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Unul dintre punctele centrale ale agendei a fost evaluarea activităților desfășurate de Biserica Ortodoxă Română în Basarabia, precum și analiza proiectelor comune dintre Mitropolia Basarabiei, prin Patriarhia Română și Guvernul României.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru l-a primit pe Marcel Ciolacu, care pentru a doua oară, în mandatul său de Șef al Guvernului României vizitează Mitropolia Basarabiei.

„Întâlnirea a oferit prilejul de a discuta despre proiectele aflate în derulare, care vizează construcția și renovarea de lăcașuri de cult, centre sociale și instituții caritabile, toate finanțate de către Guvernul României prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte și prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

În timpul întâlnirii, Părintele Maxim Sturza, Consilier pentru Relații Bisericești, Externe și cu Instituțiile Statului, i-a prezentat lui Marcel Ciolacu o serie de inițiative care urmează să fie realizate în cel mai scurt timp. Potrivit Mitropoliei Basarabiei, aceste proiecte capătă o importanță și mai mare în contextul Centenarului Mitropoliei Basarabiei, care va fi sărbătorit în anul următor, alături de Patriarhia Română.

Părintele Mitropolit Petru i-a mulțumit premierului României în numele întregii comunități ortodoxe românești din Basarabia pentru sprijinul constant acordat.

„Mitropolia Basarabiei, prima instituție românească reactivată după obținerea independenței Republicii Moldova, beneficiază de un sprijin neprețuit din partea Guvernului României și a oficialilor de la București”, a subliniat ÎPS Petru.

„Grație acestui sprijin, toți clericii Mitropoliei Basarabiei sunt angajați ai Patriarhiei Române, beneficiind de aceleași drepturi salariale ca și clericii din România. De asemenea, alocarea anuală de 2 milioane de euro de către Guvernul României, începând cu anul curent, a facilitat construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Basarabia” a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Marcel Ciolacu a mulțumit, la rândul său, Înaltpreasfințitului Părinte Petru pentru primirea călduroasă și pentru dedicarea Mitropoliei Basarabiei în conservarea moștenirii spirituale și culturale românești în Republica Moldova.

„De fiecare dată când vin la Chișinău, mă simt acasă. Suntem frați, avem un trecut și un viitor comun, iar acest lucru nu poate fi negat de nimeni”, a afirmat Premierul, reiterând angajamentul ferm de a sprijini în continuare Mitropolia Basarabiei și Biserica Ortodoxă Română din regiune.

Premierul a subliniat, de asemenea, că Biserica Ortodoxă Română din Basarabia joacă un rol esențial în renașterea conștiinței naționale și spirituale a românilor din Republica Moldova, contribuind la restabilirea demnității și identității naționale și spirituale a fiecărui credincios.

Vizita s-a încheiat cu o prezentare a sediului administrativ al Mitropoliei Basarabiei din Chișinău, recent renovat cu sprijinul financiar al Guvernului României. De asemenea, domnul Ion-Marcel Ciolacu s-a închinat în Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”, rugându-se în fața sfintelor icoane și a moaștelor sfinților români. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru i-a urat Premierului sănătate, spor în activitățile Excelenței Sale și binecuvântarea lui Dumnezeu în tot ceea ce întreprinde spre binele poporului român de pretutindeni și spre slava Bisericii Neamului Românesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Sat
21
Sun
17
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău