FOTO | La 10 ani de Parteneriat Estic, Chișinăul este încurajat să continue să depună eforturi pentru recâștigarea credibilității în relația cu UE

  • 24 Aprilie 2019 13:17
FOTO | La 10 ani de Parteneriat Estic, Chișinăul este încurajat să continue să depună eforturi pentru recâștigarea credibilității în relația cu UE

La 10 ani de la semnarea Parteneriatul Estic, Republica Moldova s-a bucurat de numeroase beneficii. Cele mai importante realizări țin de călătoria fără vize în spațiul european și intensificarea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană. Totuși, Republica Moldova mai are restanțe la funcționarea instituțiilor democratice, la capitolul justiție, lupta împotriva corupției. Subiectele au fost discutate la Chișinău, la o conferință dedicată celor 10 ani de la lansarea Parteneriat Estic, relatează Radio Chișinău.

Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii Republicii Moldova au parte de numeroase beneficii. În primul rând, de cinci ani de la intrarea în vigoare a regimului liberalizat de vize, peste două milioane de cetățeni moldoveni au beneficiat de acest regim. Secretarul de Stat de la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, Daniela Morari, a subliniat și importanța economică a Parteneriatului Estic.

„R.Moldova are de cinci ani regim liberalizat de vize cu UE. În această perioadă peste două milioane de cetățeni au beneficiat de acest regim, cu peste 6 milioane de traversări. Din 2014 până acum au crescut solicitările de pașapoarte biometrice pentru cetățenii R. Moldova din regiunea transnistreană. circa 70 la sută din produsele merg în UE. Toți conștientizăm cât de multă temă pentru acasă este.”

Secretarul de stat al Ministerul Afacerilor Externe de la București, Dan Neculăescu, a declarat că Parteneriatul Estic este o prioritate a președinției României la Consiliul Uniunii Europene. El crede că în acești 10 ani Chișinăul a înregistrat o dezvoltare constantă a relațiilor politice și economice cu UE. De asemenea, Dan Neculăescua reiterat sprijinul României pentru Republica Moldova și a îndemnat Chișinăul să-și dubleze eforturile la realizarea reformelor și angajamentelor asumate.

„Scăderea dramatică a  încrederii, declanșată și de frauda bancară din 2014, precum și urmările sale inerente au avut fără dar și poate un impact negativ. În acest moment important pentru R.Moldova, noi încurajăm Chișinăul să continue să depună eforturi pentru recâștigarea credibilității și pentru restabilirea unei dinamici constructive în relația cu Uniunea Europeană. În ciuda progresului de până acum, credem că mai sunt multe de făcut, inclusiv în ceea ce ține de implementarea normelor democratice. Încurajez R. Moldova să-și dubleze eforturile în acest sens în etapa următoare”.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a punctat principalele domenii în care Uniunea Europeană a investit la Chișinău.

„R.Moldova a înregistrat în această perioadă o dezvoltare dinamică a relațiilor cu Uniunea Europeană(…) UE a contribuit pentru a sprijini sectorul energetic, infrastructura, managementul la frontieră, educația, medicina, a investit în proiecte privind dezvoltarea rurală, în agricultură, revitalizarea culturală, susținerea societății civile și dezvoltarea mass-media. La cinci ani de la intrarea în vigoare a regimului liberalizat de vize, 2/3 din exporturile R. Moldova merg spre UE. În această perioadă  UE a contribuit la crearea a cel puțin 15 mii de noi locuri de muncă în R. Moldova”.

Amintim că Parteneriatul Estic reprezintă un program al UE destinat aprofundării relațiilor economice și politice cu șase state ex-sovietice – Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău